Hlavní obsah

„Londýňan každým coulem.“ V čele britské metropole je znovu Johnsonův kritik

Foto: Profimedia.cz

Sadiq Khan nastupuje do svého druhého volebního období.

Reklama

Londýn povede v dalších letech znovu labourista Sadiq Khan. Chce si „natáhnout každou šlachu“ při budování zářnější buducnosti pro britskou devítimilionovou metropoli.

Článek

O tom, že Khan bude stát v čele britské metropole i v dalším volebním období, rozhodli Londýňané minulý týden v místních volbách. Labourista v jejich druhém kole získal více než pětapadesátiprocentní podporu, a porazil tak svého hlavního protikandidáta – konzervativce Shauna Baileyho. Ten získal necelých 45 procent hlasů.

Volby se měly konat už loni, kvůli nepříznivé situaci si ale Khan svůj první mandát o rok prodloužil. A ten nynější si zase o rok zkrátí, Londýn tedy povede do roku 2024. Letošního hlasování se podle oficiálních informací zúčastnilo zhruba 42 procent voličů, přibližně o tři procenta méně než v roce 2016.

Výsledek voleb nepřekvapil – z průzkumů veřejného mínění, které jim předcházely, vycházel Khan jako favorit. Oproti volbám před pěti lety si ale pohoršil, a to o více než čtyři procenta získaných hlasů.

I přesto jde ale o jedno z mála vítězství Labouristické strany v letošních volbách. Ta v posledních několika hlasováních nestačí na konzervativce. A ani po loňské výměně šéfa strany, jímž je nyní Keir Starmer, labouristé nezabodovali. Starmer proto podle agentury Reuters udělal ve svém týmu další výrazné změny.

Z Westminsteru na radnici

Padesátiletý Sadiq Khan, který se označuje za „Londýňana každým coulem“, si už v roce 2016 do úřadu londýnského starosty přinesl několik prvenství. Jde o prvního muslima v čele Londýna, jehož rodiče, s kořeny v Indii, imigrovali do Velké Británie z Pákistánu.

Ačkoliv mají Khan a jeho letošní protivník, konzervativec Bailey, jinou politickou i osobní minulost, některé zkušenosti sdílí. Oba dva jsou syny imigrantů, Baileyho rodina má původ na Jamajce. A zatímco Khanův otec pracoval jako řidič autobusu, ten Baileyho zase jako řidič nákladního vozu.

Foto: Profimedia.cz

Konzervativec Shaun Bailey.

Londýňané do jeho druhého volebního období poslali znovu Khana, který v britské politice působí už od roku 2005. Tehdy se stal členem Dolní sněmovny a postupem let vystřídal různé pozice, mimo jiné nižší post ve vládě labouristického premiéra Gordona Browna.

Původně měl ale Khan jiné plány – jako právník se v devadesátých letech a na počátku druhého tisíciletí specializoval na lidská práva. V roce 2004 ale z advokátní kanceláře Christian Khan, v níž byl partnerem, odešel. Stal se z něj totiž kandidát labouristů za jiholondýnský obvod Tooting pro nadcházející volby. Vítězstvím v nich Khan oficiálně odstartoval svou politickou kariéru.

Spor s Trumpem

Na rozdíl od svých předchůdců, nynějšího premiéra Borise Johnsona a prvního přímo voleného starosty Londýna Kena Livingstonea, se Sadiq Khan hlouběji zapsal i do světového povědomí.

Podle britské veřejnoprávní BBC Khan uvedl, že ani Johnson, ani Livingstone nečelili na postu londýnského starosty takové publicitě. A zároveň popularitě i nenávisti, kterou v lidech napříč světem vzbuzuje.

Právě nenávistné projevy se podle Khana znásobily po amerických prezidentských volbách v roce 2016, z nichž jako šéf Bílého domu vyšel Donald Trump, a po brexitové kampani. Obě události podle starosty onu nenávist normalizovaly. „Do mainstreamu to vneslo celou řadu věcí, které se desítky let držely jen na okraji,“ podotkl Khan.

Světová média se o starostu začala zajímat mimo jiné kvůli jeho sporu s někdejším americkým prezidentem Trumpem. Jejich vzájemná kritika vyústila nejen v silná slova, ale nakonec i v obrovské balonové karikatury obou mužů plující v ulicích Londýna.

Foto: Profimedia.cz

„Baby Trump“ v ulicích Londýna v roce 2018.

Khan například hned na počátku Trumpova prezidentství zkritizoval jeho přístup k muslimům – republikán v roce 2017 zakázal vstup do Spojených států občanům několika muslimských zemí. O několik let a výměn názorů později o něm Trump na Twitter napsal, že je to „unylý ztroskotanec“ a „neřád“.

Život pod dohledem

Kvůli své víře i původu se Sadiq Khan stal pro mnohé terčem. „Uvědomuji si, že kvůli tomu, kdo jsem, kvůli své identitě, víře, etnicitě a tomu, za čím si stojím, představuji pro mnohé kluka z plakátu na kulturní válku,“ řekl podle BBC Khan s tím, že o kulturní ani jinou válku zájem nemá.

Byť se tomu zpočátku bránil, v roce 2017 získal ochranku na plný úvazek. A to i kvůli výhrůžkám smrtí, kterým čelil. Neustálý dohled mu ze života sebral „veškerou spontaneitu“.

Foto: Profimedia.cz

Khan se svou ženou Saadiyou, s níž má dvě dcery, v londýnském metru.

„Jednoduché věci jako jít na procházku nebo do restaurace, zajít si do kina, jsou teď zcela jiné. Vše se musí plánovat dopředu. Policie musí vědět, kam jdu, aby mohli místo ohledat. Nemám žádný soukromý život, vše je na očích veřejnosti,“ popsal svou realitu.

2020, nejhorší rok Londýna

Do nového volebního období vstupuje Khan za koronavirové pandemie, kterou už ostatně v posledním roce musel v britské metropoli řešit. Právě rok 2020 byl podle Khana tím „pro Londýn nejtěžším za posledních více než 70 let“.

Skoro 20 tisíc Londýňanů covidu-19 podle BBC podlehlo, nejméně 720 tisíc lidí se jím nakazilo. V dobrém stavu není ani místní ekonomika, více než 300 tisíc lidí ztratilo práci. Pandemie také odkryla neshody panující mezi britskou vládou a vedením jednotlivých regionů. A to i tedy ty mezi premiérem Johnsonem a starostou Khanem.

„Myslím si, že kdyby vláda důvěřovala v řešení pandemie starostům napříč zemí, škody na lidských životech, zdraví i ekonomice by nebyly tak vážné,“ prohlásil Khan. Starostové podle něj dokážou efektivněji reagovat na lokální problémy.

Ve svém povolebním projevu se Khan podle zpravodajského webu Al Jazeera zařekl, že bude usilovat o lepší komunikaci mezi londýnskou radnicí a Downing Street a stavět mosty mezi odlišnými komunitami. Stejně jako doposud se chce věnovat životnímu prostředí, které ostatně britská média označují za jedno z polí, na kterém se Khanovi dařilo.

„Jsem pyšný, že jsem dnes získal velmi silný mandát,“ řekl v neděli Khan po oznámení výsledků druhého kola. A slíbil, že si „natáhne každou šlachu při snaze vystavět lepší a zářnější budoucnost pro Londýn po temných dnech pandemie“.

Reklama

Doporučované