Hlavní obsah

Loňský rekord zřejmě odolá. Přesto si i letos Češi na hypotékách napůjčují přes dvě stě miliard

Celkově činí objem nových hypoték za prvních jedenáct letošních měsíců 205,66 miliardy korun.Video: Aleš Černý

 

Reklama

I letos se české domácnosti velmi výrazně zadlužovaly. Většinu dluhů Čechů u bank tvoří úvěry na bydlení.

Článek

Dluhy českých domácností vůči bankám stouply ke konci listopadu na 1,527 bilionu korun. Za rok tak podle údajů České národní banky vzrostl dluh českých domácností o 106,3 miliardy. Tři čtvrtiny dluhů domácností tvoří úvěry na bydlení.

Právě o hypotéky byl i letos - zejména v první polovině roku - stále velký zájem. Ke konci roku už ale hypoteční apetit oslabil. V listopadu si lidé podle Hypoindexu napůjčovali bezmála dvacet miliard korun.

To je ve srovnání s loňským listopadem o polovinu méně. Příčinou může být zdražování hypoték a regulace. Oproti loňským historicky nejlevnějším sazbám úvěry na bydlení už znatelně podražily - dle průměru Hypoindexu o bezmála 0,4 procentního bodu. Zároveň během letoška začala platit další pravidla omezující výši úvěru.

Celkově činí objem nových hypoték za prvních jedenáct letošních měsíců 205,66 miliardy korun. Loni to za celý rok (tedy i po započítání prosince) bylo 225,809 miliardy.

Loňský rekordní hypoteční rok tak nejspíš zůstane nepřekonán. Zvrátit by to mohl pouze výrazně nadprůměrný prosinec, kdy by lidi mohla motivovat obava z dalšího zdražování. Velké banky už totiž oznámily, že v lednu zvýší základní sazby na přibližně 2,5 procenta ročně.

Reklama

Doporučované