Hlavní obsah

Má kontakty na vlivné. Soudy se bojí, že expolitik ANO uprchne do ciziny

Foto: ČTK/Šálek Václav

Jiří Švachula je ve vazbě už od loňského března.

Reklama

I v době nouzového stavu by mohl podle soudu utéct Jiří Švachula do zahraničí.

Článek

Olomoucký vrchní soud nechal ve vazbě hlavní postavu brněnské korupční kauzy - bývalého politika hnutí ANO - Jiřího Švachulu.

Seznam Zprávy z justiční databáze zjistily, že olomoucký soud ve čtvrtek potvrdil rozhodnutí brněnského krajského soudu ze začátku dubna. Za mřížemi je Švachula přitom už od loňského března.

Zatímco Krajský soud v Brně řešil jeho případ opakovaně, Vrchní soud v Olomouci rozhodl o vazbě prvně.

Podle soudů, které kauzu Švachula řeší, hrozí, že by hlavní obviněný brněnské kauzy mohl uprchnout do zahraničí. Což podle brněnské krajské soudkyně Jaroslavy Bartošové dokládají třeba důkazy, které zjistili policisté během vyšetřování.

„Takový závěr soudu má podklad v dosud provedeném šetření policejních orgánů, jakož i v charakteru trestné činnosti, z jejíhož spáchání je Jiří Švachula obviněn a obžalován, neboť z toho vyplývají zcela reálně i finanční možnosti obviněného a široké osobní kontakty na jiné vlivné osoby,“ uvedla Bartošová v usnesení, které Seznam Zprávy získaly.

Podle ní nebyl důvod, aby byly vazební důvody oslabeny, i když je v současné době v Česku vyhlášen nouzový stav a cestování do zahraničí je omezeno.

„Avšak státní hranice nejsou absolutně uzavřeny, jako tomu bylo například před rokem 1989. Navíc lze zcela důvodně očekávat, že takový stav v řádu několika týdnů pomine,“ doplnila Bartošová.

Švachula tvrzení, že by chtěl uprchnout, odmítá. Tvrdí, že v případě propuštění na svobodu se chce starat o svého nezletilého syna a oba rodiče.

„Důvody útěkové vazby jsou vyloučeny i proto, že nejsem objektivně schopen financovat ani případný (teoretický) útěk do zahraničí. Veškerý můj majetek byl zajištěn, a to včetně finančních prostředků,“ napsal Švachula soudu s tím, že tyto peníze získal legálně.

Kdyby se dostal z vazby, chce si zajistit příjmy díky svým zkušenostem, a to třeba v komerční oblasti výtvarného umění.

Detektivové během vyšetřování jako důkazy o trestné činnosti získali svědectví zástupců některých stavebních firem i spoluobviněných. Zadokumentovány mají rovněž schůzky, na kterých měly být předány peníze.

Jedním z těch, kdo policii popsal detaily trestné činnosti, byl i bývalý úředník na radnici Brna-střed Petr Kosmák. Při výslechu řekl, že vybírali provize ve výši patnácti procent z veřejných zakázek.

Švachula pak měl podle policie inkasovat úplatky nejméně ve výši 8,8 milionu korun. Státní zástupce Radek Mezlík v obžalobě navrhuje Švachulovi trest v trvání patnácti let vězení a k tomu i peněžitý trest ve výši pět milionů korun.

Reklama

Doporučované