Hlavní obsah

Má smysl v dnešní době sbírat umění a starožitnosti? A jsou vhodnou investicí i v 21. století?

„Na sbírání starožitností a umění nepotřebujete plnou peněženku,” říká Simona Šustková z Asociace starožitníků ČR.

 

Reklama

Pro většinu z nás je obraz, plastika nebo staré křeslo rodinnou památkou nebo elegantním doplněním interiéru. Pro některé lidi se ale sbírání starožitností stane celoživotním koníčkem nebo přímo vášní.

Článek

Kdo svou sbírku buduje promyšleně a systematicky, výsledkem jeho záliby může být hodnotná kolekce, jejíž cena časem roste.

„Umění se sbírá od starověku a pro majitele není problém je v případě potřeby zpeněžit. Pro ty, kdo si myslí, že už je to minulost, si dovoluji upozornit na současníky, kteří starožitnosti a umění sbírají i dnes a jsou ochotni investovat značné částky - jak napovídají mnohdy až neuvěřitelné aukční výsledky. Jakmile se jednou rozhodnete, máte do smrti o vášeň postaráno,“ říká 1. viceprezidentka Asociace starožitníků ČR Simona Šustková, host Rána na gauči. Zve na už 40. veletrh starožitností Antique do výstavní síně pražské Novomětské radnice, a to v termínu od  23. do 26. listopadu.

Jak poznat, že dílo je originálem, aby nás někdo nepodvedl? Kde si nechat ocenit věc z pozůstalosti rodiny a v případě, že ji chceme prodat, tak kde a za jakých podmínek? Jak dopředu poznat autora, jehož díla jednou budou ceněna?

Odpovědi na tyto i další otázky najdete ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:
Pozůstalost

Doporučované