Hlavní obsah

Vítězný únor 1948: Převrat, který na 40 let uvrhl zemi do temnoty

Foto: Profimedia.cz

Komunisté povolali do ulic ozbrojené Dělnické milice, pozdější Lidové milice. Na snímku pochodují přes Karlův most.

Reklama

Od komunistického puče v roce 1948 letos uplynulo tři čtvrtě století. Seznam Zprávy s pomocí historika Jiřího Kociana zmapovaly nejen únorové události, ale i příčiny, které k nim vedly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Převrat, při němž se Československo rozhodlo pro cestu k dlouholeté totalitě a do náručí Sovětského svazu. Pro mnohé šok, rozhodně však žádný blesk z čistého nebe. Příčiny událostí, které vyvrcholily 25. února 1948, je nutné hledat už hluboko ve 30. letech. A aniž by si to řada tehdejších nekomunistických politiků uvědomovala, do područí komunistů a pod nadvládu Sovětského svazu země směřovala od prvních měsíců po skončení druhé světové války.

V článku najdete

  • Co stálo za vzestupem komunistů
  • Jak rostla popularita Sovětského svazu v očích Čechoslováků
  • Co vedlo k únorovému převratu, zvláště po druhé světové válce
  • Co se stalo v únoru 1948
  • Jak komunisté tlačili na konkurenci a na prezidenta Beneše
  • Co následovalo po převratu

Co stálo za vzestupem komunistů

Obrana proti fašismu, obrana míru, sociální politika proti hladu a dalším dopadům hospodářské krize. Tak se komunisté v Československu i mezinárodně vymezili už v polovině 30. let, kdy Hitler nastoupil k moci. Jak upozorňuje profesor Jiří Kocian z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd, který se tématem dlouhodobě zabývá, k proměně pohledu na komunisty mezi Čechy a Slováky pomohla také překvapivá podpora Edvarda Beneše v prezidentských volbách v roce 1935.

V období kolem mnichovské krize v roce 1938 se pak komunisté účastnili mobilizačních aktivit a tři jejich představitelé se stali členy Výboru na obranu republiky. „Klement Gottwald v něm vystupoval po boku lidí z demokratického politického spektra. Komunistická strana začala být vnímána tak, že se možná mění z internacionalistické v národní politickou sílu,“ předestírá profesor Kocian.

Za druhé světové války se komunisté zapojovali do protinacistického odboje a patřili k těm, které nacisté nejvíce pronásledovali. To také po válce využili jako politický argument. Pomáhalo jim i napojení na Sovětský svaz, který si od nástupu nacistů k moci zvyšoval kredit.

Popularita Sovětského svazu v očích Čechoslováků

V roce 1934 Sovětský svaz (SSSR) vstoupil do Společnosti národů, čímž prolomil dosavadní mezinárodní izolaci. S Československem měl už od roku 1935 vyjednanou první spojeneckou smlouvu. Od roku 1941 se stal důležitou součástí protihitlerovské aliance a spojencem západních mocností ve válce proti Německu. Svou roli tu hrála i myšlenka slovanské vzájemnosti.

O tom, že fungování režimu v Sovětském svazu není právě ideální, se dle profesora Kociana mnoho nevědělo nejen v Československu, ale ani v celé Evropě. Šířil se pohled na sovětské zřízení jako na ideál nové společnosti, která řeší věci jinak a ve prospěch všech.

Prezident Beneš si už za války uvědomoval, že stejně jako s vlivem Sovětského svazu bude muset po skončení konfliktu počítat i s komunisty jako s důležitou silou v zemi. „Proto také s nimi jednal a při jednáních o podpisu nové československo-sovětské spojenecké smlouvy v prosinci 1943 ověřoval, jaké jsou styčné body možné poválečné obnovy. A bylo jich hodně,“ přibližuje Jiří Kocian. Patřila k nim hlavně snaha rázně vyřešit poválečné postavení německé menšiny.

Tíhnutí k Sovětskému svazu se v Československu projevilo ještě silněji po válce, když zemi z velké části právě sovětská armáda osvobodila. Komunisté to opět využili ve svůj prospěch.

Ohlédnutí za Únorem

„Neprozřetelnost, nepředvídavost a neobratnost demokratických stran, to je historické memento komunistického převratu v roce 1948,“ píše v komentáři Jiří Leschtina.

Co vedlo k převratu v únoru 1948

Válka mnoho evropských zemí finančně vyčerpala. V povědomí veřejnosti zůstávala i hospodářská krize 30. let. Ve společnosti se to v celé Evropě projevilo tendencí k levicovým názorům. „Příklon doleva k socializaci, znárodňování a pozemkové reformě prošel celou Evropou od Velké Británie přes Francii až po Balkán. Dopady předválečné hospodářské krize byly i jednou z příčin, proč i u nás lidé slyšeli na Gottwaldův program,“ shrnuje Jiří Kocian.

Komunistický program stál na tom, že nejde jen o spolupráci politických stran, ale všech sociálních sil, které bojovaly proti fašismu. „Na to slyšela i řada živnostníků, řemeslníků, obchodníků, zaměstnanců, úředníků, přestože ideově s komunisty neměli nic společného,“ hodnotí Kocian.

Komunisté poválečnou situaci využili zdaleka nejlépe ze všech politických stran. Byli předem připravení, měli plán. „K vítězství je předurčoval fakt, že to byla strana akčního charakteru, která nečekala, až budou volby. Její členové denně pracovali mezi lidmi a zjišťovali nálady ve společnosti. Z toho si tvořili obrázek a s ním pak politicky pracovali,“ popisuje profesor Kocian.

Postup komunistů po válce

Komunisté v čele s Klementem Gottwaldem byli hodně aktivní hned od počátku ustavování poválečného zřízení. Získali důležité postavení už při formování Národní fronty v roce 1945, politické koalice zřízené pro převzetí řízení státu po osvobození.

Zároveň intenzivně obsazovali nejen důležité celostátní, ale i regionální posty a pozice ve znárodněných podnicích. Infiltrovali se také do bezpečnostních složek, přičemž třeba tajnou Státní bezpečnost (StB) postupně ovládli.

V parlamentních volbách v květnu 1946 pak získali v českých zemích drtivou převahu díky hře na nacionální notu. „Byli jedinou stranou, která neměla stranický, ale celonárodní program. Jiné strany hodně podcenily změnu společenských nálad,“ hodnotí historik Kocian. Velké části radikálně naladěné poválečné společnosti zřejmě imponovala i Gottwaldova tvrdá rétorika.

V českých zemích získali komunisté 40 procent hlasů, mezi nimi a ve volbách druhými národními socialisty byl rozdíl téměř milionu hlasů. Na Slovensku byli komunisté druzí za Demokratickou stranou, pozdějším radikálním mocenským přístupem se jim však podařilo tuto nevýhodu zvrátit.

Mezi protivníky komunistů chyběly výrazné osobnosti. Demokratičtí politici navíc nebyli připravení na tak intenzivní aktivitu komunistů a výrazně je podcenili. Jako jediná reálná protiváha se ukázal prezident Beneš.

Kam české země uvrhl únorový puč

Spisovatel Jiří Padevět glosuje, kam nás uvrhl tzv. Vítězný únor. Pro tuto zemi znamenal hluboký pád někam do ruských stepí.

Komunisté se ovšem nespokojili s vítězstvím ve volbách. Cíleně postupovali dál, k úplnému převzetí moci. Ve straně se jen různily názory, jak toho dosáhnout. Byli tu radikálové, kteří nechtěli ani spolupráci s nekomunistickými stranami a upřednostňovali převzetí moci ihned, třeba násilím.

Ti umírněnější viděli jako možnou cestu k socialismu evoluci, připouštěnou dočasně i Stalinem. „Věřili, že budou natolik mocensky silní, že to uhrají standardní politickou cestou ve volbách. Gottwald se tím snažil vyvažovat požadavky radikálů až do února 1948,“ říká profesor Kocian.

Radikální postoje však postupně získávaly navrch. Sehrál v tom úlohu i tlak ze strany Sovětů a komunistů z jiných zemí, kteří Čechoslovákům vytýkali příliš měkký postoj.

Pohled končícího prezidenta

Nekomunističtí ministři, kteří v roce 1948 podali demisi, byli podle prezidenta Miloše Zemana blbí. Uvedl to na Pražském hradě při zahájení oslav 100 let od vzniku Československa a 25 let od vzniku České republiky.

Co se stalo v únoru 1948

Události, které bezprostředně vedly k převratu, začaly v pátek 13. února sporem ve vládě o čistku ve vedení Sboru národní bezpečnosti (SNB), tehdejší policie. Komunistický ministr vnitra Václav Nosek nechal z vedení pražské policie odvolat nekomunisty. I proti hlasům komunistických členů vláda nakonec přijala usnesení, ukládající Noskovi kádrové změny zastavit.

Ministr se však neměl k akci. Špičky národních socialistů, lidovců a Demokratické strany se proto dohodly, že pokud usnesení ze 13. února nesplní, jejich ministři se nezúčastní příštích zasedání vlády a v případě dalšího ignorování ze strany komunistů podají demisi. Spoléhali na podporu sociální demokracie a prezidenta Beneše. Ten mohl demisi odmítnout, nebo v případě odstoupení nadpoloviční většiny ministrů jmenovat úřednickou vládu a vyhlásit nové volby.

Vítězný únor den po dni

  • 13. února – začíná spor ve vládě o čistku v policii.
  • 16.–19. února – demokratické strany dospívají k dohodě, že jejich ministři nepůjdou na jednání vlády a případně podají demisi. Jejich zástupci i Gottwald jednají s prezidentem, komunisté vyhlašují pohotovost v bezpečnostních sborech.
  • 20. února – demokratičtí ministři podávají demisi, Gottwald ji předává prezidentovi. Komunisté připravují vyzbrojování dělníků a založení akčních výborů, policie obsazuje některé budovy.
  • 21. února – konají se velké demonstrace, dělníci tlačí na prezidenta, komunisté zakládají milice.
  • 22. února – sjezd závodních rad a odborů vyhlašuje generální stávku na 24. února. Gottwald tlačí na sociální demokracii, začíná zatýkání lidí z demokratických stran na základě smyšlené zprávy o chystaném puči, komunisté stahují do Prahy ozbrojené složky.
  • 23. února – prezident slibuje zástupcům demokratických stran, že nejmenuje novou vládu bez jejich účasti. Komunisté dál zasahují v sekretariátech těchto stran.
  • 24. února – koná se generální stávka 2,5 milionu lidí, Dělnické milice obsazují sídlo sociální demokracie.
  • 25. února – prezident přijímá demisi demokratických ministrů a Gottwaldův návrh na nové složení vlády, Gottwald oznamuje vítězství na Václavském náměstí.

Komunisté však postoj nezměnili. Klement Gottwald opakovaně jednal s prezidentem, a ten mu přislíbil, že v příští vládě bude znovu předsedou. Jak se později zjistilo, šéf komunistů prezidenta de facto vydíral.

Někdy se uvádí, že hrozil i sovětskou intervencí, ale podle profesora Kociana hrál Gottwald hlavně s kartou možného násilného střetu mezi samotnými Čechoslováky. „Tlačil na prezidenta, že komunisté mají prostředky, aby moc převzali jiným způsobem,“ říká Kocian. Prezident byl navíc zesláblý vážnou Ménièrovou chorobou, která se projevuje závratěmi a nevolností, a měl za sebou i dvě mozkové příhody.

Mohlo by vás také zajímat

Krčmaňská aféra, nazývaná též krabičkový atentát, je skandál, který propukl v roce 1947 okolo neúspěšného pokusu o atentát na tři nekomunistické ministry vlády – Petra Zenkla, Jana Masaryka a Prokopa Drtinu.

Celkem 12 ministrů ze tří nekomunistických stran nakonec v pátek 20. února demisi podalo, zatímco nezávislý ministr zahraničí Jan Masaryk to odmítl a sociální demokraté z počátku také. Chyběl jediný, aby měl prezident možnost odvolat vládu jako celek.

Komunisté vycítili šanci a ještě zesílili tlak. Na sobotu 21. února svolali velké demonstrace, z nichž ta největší se konala na pražském Staroměstském náměstí. Povolali do ulic ozbrojené Dělnické milice, pozdější Lidové milice, a zakládali akční výbory Národní fronty. Tyto nezákonné politicko-mocenské útvary měly přebírat vedení úřadů a organizací a propouštět nepohodlné zaměstnance s jinými než komunistickými názory.

Zmiňovaný ministr vnitra Nosek nařídil 22. února v Praze hlídat mosty, strategické budovy a rozhlas. Komunisté uspořádali i hodinovou generální stávku 24. února, za účasti 2,5 milionu lidí.

Komunistický tlak

Komunisté se snažili během února mocensky vypořádat s politickými konkurenty. Na základě smyšlené zprávy o chystaném puči byli zatýkáni odpůrci KSČ ve stranách, jejichž ministři podali demisi. Konaly se prohlídky ve stranických sekretariátech a domovní prohlídky. Kvůli omezeným dodávkám papíru nevyšly některé noviny nekomunistických stran.

Když národní socialisté odmítli zřídit akční výbor, někteří jejich funkcionáři byli zatčeni a dočasně přestal vycházet stranický deník Svobodné slovo. Lidovci akční výbor ustanovili a ten převzal kontrolu nad deníkem Lidová demokracie.

Gottwald zároveň tlačil na sociální demokraty, aby se přidali ke komunistům, jinak že se odtrhne jejich prokomunistické křídlo vedené Zdeňkem Fierlingerem. Tlak vyvrcholil násilným obsazením sekretariátu sociální demokracie a Lidového domu Dělnickými milicemi 24. února. Po něm se předseda Bohumil Laušman rozhodl k účasti v příští Gottwaldově vládě.

Představitelé demokratických stran dlouho doufali ve smírné řešení krize a v dohodu s komunisty i díky prezidentově autoritě. Edvard Beneš jim ještě 23. února slíbil, že v případné příští vládě budou dosavadní zástupci všech stran. Nakonec však tlak neustál.

„Beneš se bál občanské války nebo otevřených pouličních a ozbrojených střetů. Věděl, že když se převrat nebude komunistům dařit, může dojít i k aktivování sovětské vojenské účasti, která by situaci urychlila,“ hodnotí historik Kocian. V Benešově postupu vidí i jeho povahu diplomata.

Vše vyvrcholilo ve středu 25. února, kdy komunisté připravili velkou demonstraci na Václavském náměstí. Demisi podali i dva sociálnědemokratičtí ministři Václav Majer a František Tymeš, čímž už odstoupila nadpoloviční většina členů vlády a prezident mohl dle ústavy odvolat vládu jako celek a vyhlásit předčasné volby.

Přesto na situaci rezignoval, přijal od komunistů listinu se seznamem rekonstruované vlády a slíbil rychlé řešení. „Hodně se hovoří o tom, že Beneš porušil ústavu. Já se však domnívám se, že ústava v řadě ustanovení od roku 1945 fakticky neplatila, byla například porušená už dekrety. A myslím si, že i kdyby podali demisi i další ministři, na situaci a rozhodování prezidenta Beneše by to už nemělo zásadnější vliv,“ soudí profesor Kocian.

Prezident si podle něj uvědomil, že už nemá šanci. V rozhodujících okamžicích února zůstal sám a bál se hrozící katastrofy. Podpořilo ho jen několik tisíc studentů, učitelů a novinářů, ty navíc rozehnala policie.

V půl páté odpoledne Edvard Beneš oznámil, že přijal demisi 14 ministrů a souhlasí s doplněním vlády podle návrhu Klementa Gottwalda. Ten pak vystoupil na Václavském náměstí s projevem, který začal slavnými slovy „Právě se vracím z Hradu…“.

Co následovalo po převratu

V Československu tím nastoupil totalitní komunistický režim. Nová vláda složila slib 27. února. Zasedli v ní i Jan Masaryk, Benešův stoupenec Vavro Šrobár a sociální demokraté, u nichž převzala moc prokomunistická frakce. Řada nekomunistických poslanců se vzdala mandátu, někteří emigrovali a jiní byli zatčeni. Jan Masaryk za nevyjasněných okolností zemřel v noci z 9. na 10. března 1948 pádem z okna.

Únorové události spustily období krvavých politických procesů, čistek, hromadných emigrací a dalšího pronásledování odpůrců nového režimu. Československo se uzavřelo pod vliv Sovětského svazu a stalo se součástí jeho mocenského bloku. Vše s krátkým uvolněním v 60. letech přetrvalo až do listopadu 1989.

Reklama

Doporučované