Hlavní obsah

Rozhodci případu Diag Human nedostali zaplaceno, dali to k soudu

Rozhodci z kauzy Diag Human se soudí o miliony.Video: Nohl Radek

 

Reklama

Říkají, že žalobu museli podat, protože hrozilo promlčení doby, do které jim měly být peníze vyplaceny.

Článek

V létě to budou tři roky, co trojice rozhodců Milan Kindl, Petr Kužel a Jiří Schwarz rozhodli miliardový spor kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. V kauze známé jako Diag Human se přiklonili na stranu státu.

Sobotkova vláda se však od té doby nedokázala shodnout na tom, zda vůbec a případně v jaké výši mají rozhodci odměnu dostat.

Kindlovi, Kuželovi a Schwarzovi už došla trpělivost a obrátili se se žalobou na soud. U něj chtějí docílit toho, aby jim byly peníze vyplaceny.

Dohromady by měli dostat podle sazebníku Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky 18,5 milionu korun. Polovinu by měl zaplatit stát, druhou část firma Diag Human.

„Domnívám se, že každý, kdo odvede práci, očekává úhradu odměny,“ zdůvodnil pro Seznam Zprávy Kužel, proč se rozhodl žalobu podat. Podobně mluví i další dva rozhodci.

Video: Víme, kde má Česko v zahraničí majetek, říká Čechošvýcar Šťáva.

Slova Čechošvýcara Šťávy.Video: Seznam Zprávy

Každý z rozhodců podal žalobu zvlášť, a tak soud jejich případy řeší odděleně. Dosud žádný rozsudek ještě nepadl. Nejbližší jednání se bude konat na začátku příštího týdne.

Advokát Jiří Kovanda, který Schwarze zastupuje, připomněl, že výši odměny odsouhlasili tři ministři zdravotnictví. Jenže když už to vypadalo, že vláda premiéra Bohuslava Sobotky peníze vyplatí, postavili se proti milionové odměně politici z hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem.

Ať se o peníze soudí, vzkázal ministr

Jeho spolustraník – ministr spravedlnosti Robert Pelikán – pak rozhodcům vzkázal, ať se o peníze soudí. Což se také stalo. „V případě sporu je vždycky nejlepší obrátit se na soud. Od toho ho máme,“ komentoval pro Seznam.cz Pelikán fakt, že Kindl a spol. nyní žalobu podali.

Rozhodcům podle jejich slov zřejmě také nic jiného nezbývalo. Hrozilo, že uplyne promlčecí doba, do které jim měly být peníze vyplaceny.

„K dohodě došlo už tak dávno, že hrozilo promlčení. Rozhodci byli neustále ujišťováni, že jim odměna vyplacena bude, ale jinak se nic nedělo. Takže bylo nutné z čiré opatrnosti podat žaloby,“ vysvětlil Kindl.

Právě tento právník předsedal rozhodčímu senátu. Známý je však také jako bývalý proděkan Západočeské univerzity v Plzni a jako jeden z hlavních aktérů aféry s rozdělováním takzvaných rychlotitulů.

Petr Kužel byl prezidentem Hospodářské komory České republiky. Poslední rozhodce, ekonom Jiří Schwarz, pak mimo jiné působí v Centru ekonomických a tržních analýz.

Ani miliardový spor mezi státem a Diag Human však ještě nekončí. Dál probíhají soudy v zahraničí. Firma navíc před několika dny zahájila se státem mezinárodní arbitráž. Nyní má Česko a Diag Human půl roku na to, urovnat spor smírem, pak může Šťávova firma podat oficiálně žalobu.

A nepůjde o málo. Aktuálně Diag Human vyčísluje svůj nárok za zmařenou investici do obchodu s krevní plazmou na 14 miliard korun.

Reklama

Doporučované