Hlavní obsah

Muzeum v Poděbradech muselo odložit výstavu o Jiřím z Poděbrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Polabské muzeum v Poděbradech na Nymbursku muselo kvůli pandemii koronaviru odložit zahájení výstavy Jiří (možná) z Poděbrad, kterou připravilo k 600. výročí narození krále Jiřího z Poděbrad.

Článek

Původně měla být expozice pro veřejnost otevřena od 24. dubna, nový termín je zatím 26. května, řekl dnes ČTK ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Výstava ukáže řadu předmětů spojených s touto významnou osobností českých dějin, které se dostávaly do muzejních sbírek poděbradského muzea v průběhu jeho více než stoleté existence.

Návštěvníkům budou podle Vindušky prezentovány obrazy, pohlednice, numizmatika, fotografie, literatura a mnoho dalších sbírkových předmětů. Největší atrakcí budou exponáty spojené s Jiřím z Poděbrad, jež jsou zapůjčené ze sbírek Správy Pražského hradu.

„Na odlehčenou bude část věnována karikaturám krále Jiřího. Česká unie karikaturistů měla téma Jiří z Poděbrad, takže z toho vznikla taková zajímavá výstava, tedy bude to i zábavné,“ řekl Vinduška.

Pravidelně se v červnu ve městě konají historické slavnosti krále Jiřího. „Ta současná situace tomu nenahrává, nemám ale aktuálně informaci, jestli se to neposouvá,“ řekl Vinduška.

Krále Jiřího z Poděbrad v Poděbradech připomíná také památník, jenž je umístěný na místním zámku. Je zde expozice, která je věnována králi a jeho době. „Památník je otevřený sezónně, teď je samozřejmě zavřený,“ řekl ředitel. Expozice, kterou muzeum připravuje ve své hlavní budově, tak má podtrhnout poděbradský jubilejní rok.

V Poděbradech připomínají krále například také socha na Jiřího náměstí, po Jiřím z Poděbrad je pojmenováno také poděbradské gymnázium. Lidé se v Poděbradech mohou také ubytovat v penzionu Král Jiří.

„Husitský král“ či „král dvojího lidu“, tedy kališníků a katolíků, Jiří z Poděbrad, byl jediným českým vladařem, který nepocházel z panovnické dynastie, ale z panského stavu domácí šlechty. Šest let byl správcem českého království, kraloval v letech 1458–1471. Obratný politik, který se narodil před 600 lety, nejspíš 23. dubna 1420, proslul úsilím o náboženskou snášenlivost a snahou o vytvoření mírové unie evropských křesťanských panovníků předběhl o půl tisíciletí dobu.

Reklama

Doporučované