Hlavní obsah

Na jih Moravy míří hasiči z celého Česka i vicepremiérka Schillerová

Foto: facebook/Ondra Přinosil

Následky tormáda v Hodoníně.

Reklama

Na jihu Moravy zasaženém tornádem zasedají krizové štáby. Ministerstvo vnitra posílá hasiče a záchranné týmy z celého Česka. Premiér koordinací pověřil ministryni financí Alenu Schillerovou. Ta už jede na místo.

Článek

Do obcí na jihu Moravy zasažených tornádem se přesouvají všechny dostupné jednotky integrovaného záchranného systému, včetně záchranných útvarů a USAR týmů určených pro vyhledávání lidí zavalených pod troskami. Informoval o tom ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Všechny složky pracují na maximum. Informace jsou kusé, nemohu říct, jak situace konkrétně vypadá. Dělají všichni, kdo mají ruce a nohy. Těžká technika je už na cestě, bude to trvat, než se přesune. USAR týmy by měly být do dvou tří hodin na místě. Je připravena i armáda,“ řekl Hamáček v živém vysílání České televize.

Uvedl, že na místě jsou ranění a pravděpodobně budou i ztráty na životech. Sám chce být na jižní Moravě v pátek ráno. „Moje role je spíš koordinační.“

Ženisty je připravena poslat i armáda. Čeká na vyjádření krizového štábu.

Z celé republiky se do oblasti přesouvají i dvě stovky policistů. Policie o tom informovala na Twitteru. V případě potřeby je připravena poslat další kolegy.

Na místě pomáhají i záchranáři ze zahraničí, včetně letecké záchranky ze sousedního Rakouska, která přebírá pacienty na D2.

Na místě už byl i hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL), který na půl jedenáctou svolává krizový štáb kraje. Podle mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaely Bothové záchranáři ošetřují mnoho zraněných lidí, je jich kolem 150. Další čekají zavaleni pod troskami. Zranění byli i při dopravních nehodách, především kvůli povaleným stromům.

Do postižené oblasti se přesouvají ku příkladu i pohotovostní jednotky Správy železnic z oblastního ředitelství Brno. Vlaky podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) stojí. „Dálnice D2 na jihu neprůjezdná, je zastaven obousměrně provoz přes hranice se SR. Pohotovostní týmy ŘSD míří na místo,“ uvedl na Twitteru.

Premiér Andrej Babiš, který je na jednání v Bruselu a kvůli počasí se nemůže vrátit zpět do Česka, pověřil ministryni financí a vicepremiérku Alenu Schillerovou (za ANO), aby byla k dispozici vedení Jihomoravského kraje pro okamžitou pomoc ze strany vlády.

Jak velkou pomoc vláda uvolní, zatím ani jeden z nich nevyčíslil. „Jedu na Moravu,“ potvrdila Seznam Zprávám Schillerová. Více zatím neuvedla.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová už přislíbila rychlou mimořádnou dotaci domovu pro seniory v Hodoníně, který byl tornádem zasažen. „Teď pracují na místě složky IZS a pak nastoupí ÚP a mimořádná okamžitá pomoc,“ uvedla na Twitteru.

Reklama

Doporučované