Hlavní obsah

Na kulturu se nikomu nechce. Zájem zatím deklaroval jediný kandidát

Foto: ČTK

Jan Lacina – pravděpodobný ministr kultury.

Reklama

Budoucí vládní koalici čekají tuhé boje o obsazení ministerstev. Koho zajímá kultura?

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Pozice ministra kultury bývá v povolebních vyjednávání takovým otloukánkem – většinou zůstává až do posledních chvil neobsazena. Strany o tento post příliš nebojují, rozhodně ne tak, jako třeba o ministra financí.

I proto je v současných dohadech o tom, jak bude vypadat vznikající vláda Petra Fialy, nejméně informací právě o možném ministrovi kultury.

Zájem o funkci má například pražský lídr Starostů, producent Jan Lacina. Podle svých slov předsedovi Starostů Vítu Rakušanovi svou osobu na post již nabídl a je připraven do funkce nastoupit. Vedení koalice zatím nechtělo konkrétní rozdělení postů nebo jejich obsazení komentovat.

„Jelikož jsem dostal velké množství preferenčních hlasů, vnímám to jako svou nabídku vedení Starostů a nezávislých, že jsem odborně i personálně připraven na tento post. Jestli vedení vyjednávacího týmu vedení využije, nebo ne, to je už samozřejmě na nich,“ říká Seznam Zprávám Jan Lacina.

Lacina je jedním z politiků, kteří za koalici Pirátů a Starostů připravovali část programu věnující se kultuře. Kromě něj se na něm podílel ještě ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělora (STAN), zastupitel Prahy 6 Ondřej Chrást (Piráti) a středočeská radní Lucie Cirkva Chocholová (Piráti).

Roman Bělor o post ministra kultury zájem nemá. „Víc mě zajímá práce v Poslanecké sněmovně, kde bych se chtěl věnovat také zahraničním tématům,“ uvedl Bělor na dotaz Seznam Zpráv.

Musel bych přemýšlet

U vítězné koalice Spolu měli tvorbu programu kultury na starosti primátor Plzně Martin Baxa z ODS, poslanec Marek Výborný za KDU-ČSL a ředitel festivalu Svět knihy Radovan Auer z TOP 09.

Martin Baxa a Marek Výborný jsou adepti na jiné ministerské posty. Plzeňský primátor by mohl podle různých médií obsadit ministra dopravy, lidovec Výborný má zájem o školství.

Auer je možným kandidátem za Spolu, na ministerstvo se ale vyloženě nežene. „Kdybych dostal tuhle nabídku, musel bych velmi přemýšlet, jestli ji přijmu. Podařilo se nám totiž i přes situaci s covidem zachránit festival Svět knihy a to je moje srdcovka. Nerad bych to opustil,“ líčí svou situaci Auer pro Seznam Zprávy.

Procento z rozpočtu

Jan Lacina má i připravený postup, co na ministerstvu začít dělat. „Asi nejdůležitější je aktuálně zabezpečit jedno procento z rozpočtu státu bez transferů církvi. To je zcela zásadní, v aktuální situaci jsou to asi čtyři miliardy. Druhý bod je převedení agendy cestovního ruchu na Ministerstvo kultury. Aby ten rezort nebyl vnímán jen jako místo, kde se rozdělují peníze a ještě je malé, ale aby mělo segment, který prokazatelně vydělává peníze,“ uvádí Lacina.

Chce také novelizovat zákon o České televizi a Českém rozhlase tak, aby veřejnoprávní média měla udržitelné financování a byla co nejvíc odstřižena od politiků.

Problém podle Laciny je, že strany vnímají Ministerstvo kultury jako odkladiště politiků, aby se proforma vyrovnaly síly v koalicích.

„Proto chci zvýšit váhu ministerstva tím, že zvětšíme jeho agendu. Ale naprosto zásadní je, aby ministrem byl někdo pracovitý a razantní. Aby měl respekt ve vládním týmu i v kulturní obci. Pak se dá to ministerstvo posunout dál, aby se po čtyřech letech tento post rozděloval mezi prvními, a ne posledními,“ míní Lacina.

Reklama

Doporučované