Hlavní obsah

Na severu Moravy je 105 nových případů nákazy koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku platí kvůli vysokému počtu nakažených zpřísněná opatření. Platí zákaz návštěv nemocnic a sociálních zařízení nebo omezení účasti na hromadných akcích z 500 na maximálně 100 lidí.

Reklama

V Moravskoslezském kraji bylo dosud potvrzeno 2 966 případů nákazy koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19. Oproti úterý činí nárůst 105 případů.

Článek

Vyplývá to z údajů, které dnes na Facebooku zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Vychází z údajů chytré karantény, tedy Centrálního řídicího týmu covid-19.

Data z tohoto systému ale evidují nakažené podle trvalého bydliště, takže v praxi to znamená, že například nemocný Ostravan žijící v Praze se objeví ve statistice Moravskoslezského kraje, která tím může být do jisté míry zkreslená. Data krajských hygieniků jsou tak nižší, než uvádí tyto údaje. Kraj ale informoval o tom, že nyní bude využívat tento celostátní zdroj, protože hygienici nestíhají zpracovávat včas všechny informace.

„Zatím je situace špatná jenom na Karvinsku. Sledujeme, monitorujeme,“ uvedl Vondrák. Dodal, že ve čtvrtek odpoledne přijede na návštěvu regionu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a hlavní hygienička Jarmila Rážová. „Budeme řešit požadavky, které máme na další opatření,“ uvedl Vondrák.

Podle jím zveřejněných údajů je na Karvinsku od počátku pandemie 1 528 nakažených, což je oproti úterý nárůst o 88 případů. Důvodem vysokého počtu případů je nákaza mezi horníky těžební společnosti OKD. Druhým okresem s nejvyšším počtem nemocných je Ostrava – celkem 630 nakažených, tedy o deset více. Šest případů přibylo na Frýdecko-Místecku, kde bylo od počátku pandemie pozitivně testováno 450 lidí, nárůst o jeden případ má Bruntálsko s 30 nakaženými. Novojičínsko se 114 pozitivně testovanými a Opavsko s 214 zůstávají beze změny.

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku platí zpřísněná opatření. Platí zákaz návštěv nemocnic a sociálních zařízení nebo omezení účasti na hromadných akcích z 500 na maximálně 100 lidí. I po dnešním uvolnění opatření ve zbytku republiky jsou na Karvinsku a Frýdecko-Místecku povinné roušky uvnitř budov, v MHD nebo na hromadných akcích. Přeshraniční pracovníci v celém kraji budou muset předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19.

Organizace Greenpeace Česká republika, která již dříve podala na firmu OKD a její vedení trestní oznámení pro podezření ze šíření nakažlivé nemoci, dnes oznámila, že se rozhodla rozšířit toto trestní oznámení i o Krajskou hygienickou stanici v Ostravě. „Podle všeho o nezodpovědném a nebezpečném chování firmy věděla a pomáhala ho krýt,“ uvedl mluvčí organizace Lukáš Hrábek v tiskové zprávě. Organizace zároveň vyjádřila podporu hornickým odborům, které v úterý odmítly, že by za šíření nákazy mohlo nezodpovědné chování horníků tak, jak o tom hovořil například hejtman Ivo Vondrák.

Karviná přesto prosí lidi, aby dodržovali karanténu. „Žádáme všechny osoby v karanténě, aby ji dodržovaly a neopouštěly své domovy! Pokud potřebujete pomoci s nákupem potravin nebo léků, můžete kontaktovat informační krizovou linku Odboru sociálního karvinského magistrátu určenou pro seniory a osoby v karanténě. Volat můžete každý den v týdnu od 8:00 do 15:30 hodin na telefonní číslo 607 032 821,“ uvedlo město na webu.

Reklama

Doporučované