Hlavní obsah

Nacpěte si mrazáky. Vepřové po Velikonocích podraží o 25 procent

Karel Pilčík zdůvodnil, proč vyroste cena masa na pultech obchodů.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Řetězce mají nasmlouvané ceny dopředu, ale ty vyprší hned po Velikonocích. Pak přijde výrazné zdražení.

Článek

Vepřová kýta se teď prodává za 110 korun za kilo. Už za tři týdny by to však mohlo být 125 korun. Vepřová pečeně by pak ve stejném období mohla vyskočit ze 120 korun na 135 korun.

„Během posledního měsíce vyšplhala cena vepřového masa o 26 procent. Německá burza, podle které se ceny řídí, neměla problém během jednoho týdne zvýšit ceny třeba o 14 centů,“ říká Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Vyjmenovává hned několik důvodů. „V Číně se rozmohla další mutace afrického moru a museli mnoho zvířat utratit. Asijské země tak hromadně nakupují v Evropě.“ Už i v Evropě se však objevují jednotlivá ohniska nákazy a vepřové maso tak začíná chybět.

Na pultech českých obchodů se zatím vyšší ceny neprojevily. Obchodníci i jejich dodavatelé se totiž řídí nasmlouvanými dodávkami z minulosti. Jenže ty skončí hned po Velikonocích.

„Na pultech je maso ještě levné, řetězce mají nasmlouváno. V nákupech už se však cena promítla. Očekávám, že tak druhý až třetí týden po Velikonocích přijde zdražení. U masa se navýšení cen projeví jedna ku jedné, “ říká Pilčík s tím, že se nejprve zvedne cena masa a teprve až doběhnou nasmlouvané lhůty, půjde nahoru i cena masných výrobků.

Tady si zákazníci nejvíc připlatí třeba u šunky nejvyšší jakosti. Teď stojí kilogram 189 korun, jenže brzy to může být až 209 korun. Je navíc otázka, jak se bude cena masa na burze vyvíjet dál. „Ten hlad po vepřovém mase z Číny se jednoduše neumoří,“ varuje Pilčík.

Květák zase za stovku?

Maso přitom není jedinou položkou, která při nákupu podraží. Už teď Češi platí víc za pivo – to je v obchodech o devět procent dražší než před rokem. S koncem sezony by mohla skokově zdražit i zelenina. „Po zimě docházejí zásoby v rámci české sklizně a přechází se na dovozovou část. Tento přechod může krátkodobě zvyšovat ceny. Ta samá situace byla i v loňském roce, kdy například ceny květáku vystřelily na dvojnásobek,“ říká Václav Koukolíček, tiskový mluvčí Tesca.

To, že dovozové ovoce a zelenina může být dražší než jindy, potvrzuje i Martin Ludvík předseda Ovocnářské unie. „Tím, že v Evropě pracuje v zemědělství hodně lidí ze třetích zemí, bude hodně záležet i na možnostech pohybu těchto osob. Zemědělci obecně mají ale už teď vyšší náklady – ať už se jedná o nákup ochranných pomůcek, testů, nebo třeba fakt, že musí zcela jinak řešit ubytování svých pracovníků,“ dodává Ludvík.

Připlatí si i kuřáci. V únoru začalo platit další zvýšení sazby daně z tabákových výrobků. Prodejci teď mají tříměsíční lhůtu na doprodej loňských zásob. Pak by se ale cena krabičky průměrně šplhala ke 110 korunám.

Reklama

Doporučované