Hlavní obsah

Po stopách sekt: To nejznepokojivější stále nevidíme

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ti, kteří uvěřili v zázračné schopnosti Milana Bergera, končí v nemocnicích.

Reklama

Naše reportérka Kristina Ciroková podnikla další výlet do světa, kde se potkává podsvětí s dezinformacemi a cvoky. A opět je to podívaná nanejvýš bizarní, chvílemi snad až děsivá.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Když experti popisují myšlení a chování dezinformátorů, často je srovnávají se sektářstvím. Vyučený instalatér z Lysé nad Labem Milan Berger to dovedl k dokonalosti. Prohlásil se za vtělenou bytost z vesmíru, nechává si říkat Auroran Dift Lavus a vystavil kolem sebe hnutí Novija Gána Sepata, které neuznává Českou republiku a šíří… dezinformace.

Berger, pardon Auroran, svůj koncept rozkročil mezi ufologií a obvyklými dezinformační narativy. Vydává se za velitele flotily s 30 miliony bojovníků, jenž přišel probudit Slovany. A současně šíří konspirace o lidských klonech a vakcínách. A ještě k tomu fušuje do léčitelství.

Jak doložila kolegyně Ciroková, ti, kteří uvěřili v jeho zázračné schopnosti, končí v nemocnicích. Aby toho nebylo málo, další pátrání ukázalo, že vesmírný instalatér Berger má za sebou pohnutou minulost spojenou s prostitucí a vraždou. Jak dříve u soudu sám přiznal, provozoval masérský erotický salon, v němž pracovala jeho někdejší manželka, kterou ubodal klient.

Hra na mimozemšťana se mu – zdá se – vyplácí. I když se topí v dluzích, na tajné setkání, kam naše reportérka pronikla, dorazil v luxusním voze a o jeho bezpečnost se staral bodyguard. Svým ovečkám tam mimo jiné prodával vesmírné doklady a registrační značky. Co nálepka, to 2000 korun.

Když se před rokem začala Kristina Ciroková sektám působícím v Česku systematicky věnovat, měl jsem za to, že už nic převratného k tématu nepřinese. Že Barbora Škrlová a guru Jára jsou pro Česko dostatečným mementem, že společnost je dostatečně edukovaná, že už zkrátka každý musí medové řeči o spasení prohlédnout. Mýlil jsem se.

Každý nový díl reportážního pořadu Terén mě o tom přesvědčuje. Pokaždé totiž představuje další, více či méně nebezpečnou sektu, která zapustila kořeny v České republice. Dům otce na severu Čech. Dvanáct kmenů na Chebsku. Tajuplná Šinčchondži. Kutnohorská sekta guru Richarda. Ukrajinská AllatRa provozující trollí farmu. Jogínské hnutí MISA napojené na sexbyznys. A to jsou jen ty, které se nám zatím podařilo zmapovat. Naposledy do této znepokojivé sbírky přibyl právě lunatický podnik instalatéra Bergera.

Ještě znepokojivější je, že nejspíš stále vidíme jen onen příslovečný vrcholek ledovce. Ozývají se nám další a další lidé, kteří – buď sami, či jejich blízcí – podlehli dosud neznámým samozvaným vůdcům a manipulátorům.

Co jsme také zjistili

Zemina, nebo odpad? K zásadnímu milníku dospěla kauza, kterou sleduje reportér SZ Byznys Dan Novák. Inspekce životního prostředí potvrdila původní obavy, že developer naváží do Trnové, obce u Prahy, odpad místo zeminy. O rozsahu ekologického zločinu nejvíc vypovídá letecký snímek, který najdete v článku.

Jak se dělil Dozimetr. Kolega Radek Nohl dál ohledává policejní návrh na obžalobu v kauze Dozimetr. Nyní se zaměřil na to, jaké důkazy vlastně mají vyšetřovatelé proti jedinému politikovi, který je mezi 11 obviněnými. Ano, řeč je o bývalém náměstkovi pražského primátora Petru Hlubučkovi. Policejní protokol popisuje, jak se měli spiklenci dělit o úplatky…

Odškodnění, zlato. Ve finální fázi, dalo by se mluvit o dohře, se ocitl jiný politický skandál. V roce 2013 zajistila policie podnikateli Luboši Paškovi během zásahu na Úřady vlády asi 26 kilogramů zlata a 25 milionů v hotovosti. Pak ho obvinila, ale soud ho po šesti letech zprostil obžaloby. Teď mu stát přiznal odškodnění.

Babišova radost. Středa patřila u Městského soudu v Praze předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Už podruhé byl nepravomocně zproštěn obžaloby, že se při žádosti o veřejnou podporu pro projekt Farmy Čapí hnízdo dopustil napomáhání dotačnímu podvodu. Zatímco například deník MF Dnes událost uvedl slovy „Soud potvrdil: Babiš nevinen“, my jsme náš text opatřili titulkem „Soud zopakoval, že mu vinu nelze prokázat“. Samotný Babiš to okomentoval slovy: „Mám radost.“

Státní agentura na tajnosti. Před rokem jsme se zabývali otázkou, k čemu byl státní agentuře NAKIT dobrý švagr bývalého prezidenta republiky. Agentura to odmítala sdělit. Vojta Blažek to ale nevzdal a nyní se s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím dopracoval k neodkladnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů: Pokud NAKIT informace neposkytne, může spadnout do exekuce.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované