Hlavní obsah

Největší triceratops jde do dražby. Vyvolávací cena je 1,2 milionu eur

Foto: Binoche et Giquello

Dinosaurus s přezdívkou Big John má lebku dlouhou 2,62 metru a širokou dva metry.

Reklama

Největší kostra triceratopse může skončit v soukromých rukou. Fosilie dinosaura jde do dražby, cena začíná na 1,2 milionu eur. Takové aukce však vyvolávají v očích paleontologů obavy, protože nemusí mít možnost exempláře zkoumat.

Článek

Největší známý triceratops je na prodej. 66 milionů let stará zkamenělina kostry dinosaura by mohla brzy patřit některému z nadšenců do těchto tvorů.

Podle aukční síně Binoche et Giquello má exemplář přezdívaný Big John lebku dlouhou 2,62 metru a širokou dva metry. Jeho největší rohy mají 1,1 metru na délku, u lebky jsou široké více než 30 centimetrů a vydrží tlak až 16 tun.

Dinosaurus žil na ostrovním kontinentu Laramidie, který se dnes rozkládá na území od dnešní Aljašky po Mexiko. Zahynul v záplavové oblasti dnes známé jako souostroví Hell Creek v Jižní Dakotě, kde ho v květnu 2014 objevil geolog Walter W. Stein Bill. O rok později byla kostra vykopána a restaurována v Itálii, uvedl server CNN.

Kostra je z více než 60 procent kompletní a lebka ze 75 procent. Na pozůstatcích triceratopse jsou patrná zranění, k nimž přišel během života. Na límci má tržnou ránu po potyčce s menším triceratopsem, která podle odborníků vznikla v důsledku teritoriální obrany nebo při namlouvání partnerky.

Lebka triceratopse se třemi rohy, zobákem a téměř metrovým týlním štítem, který sloužil k ochraně krku a přilákání partnera, je podle britského Přírodovědného muzea jednou z největších u všech suchozemských zvířat.

Se svými osmi metry je Big John největším exemplářem triceratopse, který byl kdy nalezen. Tito tvorové žili na území dnešních Spojených států v období pozdní křídy, teda asi před 68 až 66 miliony let.

Nyní se kostra dostala do prodeje. Podle očekávání se aukce uskuteční 21. října v domě Drouot v Paříži. Vyvolávací cena bude 1,2 až 1,5 milionu eur (30,5 až 38,1 milionu korun).

Není to však poprvé, co se draží fosilie dinosaura. Prodej jedné z nejkompletnějších koster tyranosaura rexe loni překonal aukční odhady. Kupec za ni dal 31,8 milionu dolarů (680 milionů dolarů). Byl tak stanoven nový světový rekord v prodeji koster a zkamenělin vydražených v aukci.

Zkameněliny, které jsou prodány do soukromých rukou, jsou pro vědu potenciálně ztraceny.
Společnost pro paleontologii obratlovců

Podobné prodeje však vyvolávají v očích paleontologů obavy.

„Zkameněliny, které jsou prodány do soukromých rukou, jsou pro vědu potenciálně ztraceny. I když jsou vědcům zpřístupněny, nelze zaručit budoucí přístup k informacím o exemplářích v soukromém vlastnictví a tudíž ani ověření vědeckých tvrzení, což je podstata vědeckého pokroku,“ napsala v září loňského roku Společnost pro paleontologii obratlovců, která zastupuje více než 2000 odborníků a studentů, při loňské dražbě kostry tyranosaura rexe.

První z jeho kostí nalezl amatérský paleontolog Stan Sacrison v roce 1987 na souostroví Hell Creek. Vykopávání a čištění kostry pak paleontologům zabralo přes 30 000 hodin práce. Tyranosaurus, který žil před 68 miliony let, byl vydražen v aukční síni Christie's, přičemž odhadní cena se pohybovala mezi šesti až osmi miliony dolarů.

Reklama

Doporučované