Hlavní obsah

Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval kvůli tlakům Benešové

Záznam tiskové konference Pavla Zemana.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se vzdal funkce. Oznámil to ministr průmyslu po jednání vlády. „Čelil jsem vysokému tlaku od ministryně, odrážení útoků škodilo úřadu,“ řekl dnes Zeman.

Článek

Pavel Zeman odejde k 30. červnu z funkce nejvyššího státního zástupce. „Vláda tuto skutečnost vzala na vědomí,“ uvedl po jednání vlády ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podle svých slov pociťuje v poslední době tlak ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Řekl, že odrážení tlaku a řešení půtek mu bralo čas a sílu na práci.

„Tlaky ze strany paní ministryně Benešové jsou velké. Ne že bych byl někdo, kdo by se bál, ale když věnujete většinu času těmto půtkám, tak si myslím, že je to celkem zbytečné. Je zbytečné věnovat velkou část času těmto půtkám, jde o čas, který bych měl věnovat státnímu zastupitelství. Chtěl jsem rezignovat už dříve, ale zůstal jsem kvůli kauze Vrbětice. Nemám obavu, že by se zasekla. Pracuje na ní příslušný dozorový státní zástupce a nemám důvod pochybovat o tom, že by kauza nešla dál. S čímž souvisí i fakt, že máme odvážné státní zástupce, kteří se nebojí,“ řekl Zeman na tiskové konferenci, kterou svolal po oznámení své rezignace.

„Nebojím se ani, že by po mém odchodu směřovalo státní zastupitelství špatným směrem. Věřím, že státní zastupitelství poběží dál jako po deset let, co jsem ho vedl, tedy nezávisle,“ dodal.

Koho by rád viděl jako svého nástupce, neuvedl. Řekl, že nechce nikomu dávat „polibek smrti“. Nicméně uvedl, že by v čele Nejvyššího státního zastupitelství rád viděl někoho ze svých kolegů, nikoliv člověka zvenčí. Jak už Seznam Zprávy informovaly, coby o nástupci se hovoří o jeho náměstkovi Igoru Střížovi.

Novináři se Zemana dotazovali i na to, zda necítil tlaky z Hradu. To popřel. „S Hradem od roku 2017 nemám žádný kontakt, tam skutečně žádný tlak není. Nechal bych to skutečně v poloze Ministerstvo spravedlnosti – Nejvyšší státní zastupitelství,“ uvedl. Dodal, že sám na zastupitelství zůstává.

Benešová: Je to laciné

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) považuje zdůvodnění rezignace nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana za laciné a zjednodušující.

„Pan nejvyšší státní zástupce to velmi zjednodušuje a vinu přesouvá na mne,“ řekla Deníku N Benešová. Trvá na tom, že žalobcům do práce nezasahuje. „A vždy jsem preferovala padni komu padni. Jeho zdůvodnění je poněkud laciné a čekala jsem nadhled,“ dodala.

České televizi Benešová řekla, že pokud Zeman vznese tak vážné tvrzení, měl by to konkretizovat. „Nikdy jsem státním zástupcům nezasahovala do kauz. Je to závažné obvinění, laciné. Očekávala jsem, že jestliže podá rezignaci, tak řekne trošku něco jiného,“ uvedla.

Zeman o rezignaci vládu informoval dopisem. Podle Havlíčka se na vládě neřešil důvod Zemanova odstoupení z funkce. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová uvedla, že pro ni rezignace byla překvapením a že ji respektuje.

Nového nejvyššího státního zástupce jmenuje vláda na návrh ministryně spravedlnosti. Benešová jméno nástupce sdělí později.

Pavel Zeman se v posledních týdnech dostal s Benešovou do sporu. Ministryně na něj chtěla podat kárnou žalobu, protože podle ní překročil své pravomoci v kauze Vrbětice.

Kárná žaloba by mohla skončit až Zemanovým odvoláním. Premiér Andrej Babiš se ale Zemana zastal se slovy, že ministryně zřejmě neměla správné informace.

Ministr vnitra Jan Hamáček v reakci na Zemanovu rezignaci vypíchl právě kauzu Vrbětice – za spolupráci v této věci mu poděkoval.

Osmačtyřicetiletý Pavel Zeman funkci nejvyššího státního zástupce zastává od začátku roku 2011, kdy nahradil Renatu Veseckou.

Kauza restituce

Benešová Zemana kritizovala i kvůli kauze, o níž v lednu informovaly Seznam Zprávy a která se týká restitucí části majetků šlechtického rodu Czerninů.

Zeman se dostal do podezření ze zaujatosti kvůli schůzkám se soudcem Janem Czerninem v roce 2014. Během tří setkání se Pavel Zeman přimlouval za spřáteleného farmáře z Třeboňska, ke kterému jezdil na dovolenou. Tento podnikatel se chtěl dostat k pozemkům, které zrestituoval Karl Eugen Czernin, vzdálený příbuzný zmíněného soudce.

Problém spočíval v tom, že v následujících letech se Pavel Zeman jako nejvyšší státní zástupce zapojil do kauzy, která s restitucemi majetku Czerninů bezprostředně souvisí. Jde o trestní stíhání dvou úřednic pražského magistrátu, které před lety potvrdily československé občanství zesnulé babičce Karla Eugena Czernina. Tím fakticky otevřely cestu k restitucím pro její potomky.

Jak Seznam Zprávy v uplynulých měsících zjistily, Zemanův přítel z jižních Čech se u soudů domáhal stejného výsledku, o jaký fakticky usilovalo státní zastupitelství – o zvrácení restitucí. Podmínkou k tomu je právě pravomocné odsouzení úřednic, k němuž nakonec došlo až po dovoláních nejvyššího žalobce.

Pavel Zeman potvrdil, že se na schůzkách za svého přítele přimlouval. Opakovaně však popíral, že by se tím nějak provinil. „Měl jsem a nadále mám za to, že můj postup ve věci podání všech tří dovolání byl v souladu se zákonem i etickými standardy kladenými na výkon funkce státního zástupce,“ uvedl Pavel Zeman v dopise, který poslal v únoru ministryni Benešové.

Reklama

Doporučované