Hlavní obsah

Nervózní z průzkumů. Přitvrďme proti Babišovi i Pirátům, zní z koalice Spolu

Foto: Profimedia.cz

Jdeme do toho spolu, zní motto trojkoalice. Zatím ale Spolu moc voliče nebere.

Reklama

Předvolební modely řadí koalici Spolu až na třetí místo. Hlavně z ODS a TOP 09 je slyšet volání po razantnějším postupu vůči Babišovi a Pirátům.

Článek

Lídr ODS Petr Fiala prosadil společnou koalici s lidovci a TOP 09 s tím, že je to jediná cesta, jak porazit Babišovo hnutí ANO. A opakoval, že ambicí je vyhrát volby, sestavit příští vládu, v jejímž čele usedne jako premiér.

Jenže už druhá agentura zkoumající veřejné mínění tuhle ambici dost zchladila. Po Kantaru teď i Median ve svém průzkumu přisoudil trojkoalici až třetí místo se 17,5 procenta hlasů.

Průzkumy v časech epidemie samozřejmě mohou být nepřesné, ale ukazují zřejmý trend: Na prvním místě žebříčků je dnes nově rostoucí koalice Pirátů se Starosty, na druhém klesající Babišovo hnutí ANO – a s odstupem za nimi pak stagnující trojkoalice vedená ODS.

Její předseda Petr Fiala navenek průzkumy odbývá argumentem, že ODS v nich s Piráty poslední tři roky vždy prohrávala, ale skutečnost ve volbách byla zcela opačná.

Uvnitř jednotlivých stran je už ale vidět nervozita ze zaostávání za Piráty a slyšet volání po probuzení. Z trojice stranických lídrů bubnuje na poplach nejvíc šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Ty průzkumy ukazují dnešní nálady, které se, jak víme, docela rychle mění. Ale musíme samozřejmě zabrat,“ říká.

Chce se třeba daleko razantněji se zastat malých podnikatelů a živnostníků, na které vláda nemyslí a kteří si po měsících bez příjmů už často nevědí rady, jsou na pokraji sil. „Pak mohou propadnout pocitu, že se jich málo razantně zastáváme, a hrozí, že třeba raději odejdou k Okamurovi s jeho heslem Lockdown není řešení,“ míní Pekarová.

V ODS po budíčku volají konzervativci, Alexandr Vondra s Markem Bendou. „Průzkumům Kantaru nevěřím, ale nechci to podceňovat. Berme to jako nakopnutí, musíme se probudit, vstát a jít do boje. Musíme se vymezovat proti levicovým myšlenkám Pirátů. A vystupovat razantněji a odvážněji. Nejen reagovat, ale nastolovat agendu,“ říká místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra.

Jak si vede koalice Spolu v předvolebních průzkumech? Podívejte se na model Seznam Zpráv:

Bývalý ministr zahraničí a obrany navrhuje daleko tvrdší postup vůči Babišově vládě. Naposledy ho naštvaly dvě situace, kde od kolegů čekal razantnější postup. První jsou zavřené školy, kde plán koalice Spolu na jejich postupné otevření připadal Vondrovi málo ambiciózní.

Druhým problémem je třaskavá informace, když prasklo, že česká vláda v EU objednala výrazně méně dávek vakcín, než mohla. „To je naprosto šokující zpráva, kdy se dá říct, že premiér Babiš má krev na rukou. Za to jsme měli chtít jeho rezignaci, a ne to jen tak přejít,“ říká Vondra.

Babiš soupeř, Bartoš konkurent

Marek Benda zase navrhuje přestat si brát servítky s Piráty. „Měli bychom začít ukazovat, jak vypadá jejich vysněný svět. Jsou příliš nalevo, zelení až rudí. Parta mladých lidí, která už nepamatuje komunismus a to, jak snadno se dá zneužít státního aparátu proti vlastním občanům,“ říká Benda.

Trochu jinak to vidí předsedkyně TOP 09. „Babiš je náš soupeř a Piráti jsou náš konkurent. Nemá smysl se tvářit, že nebojujeme o stejné voliče, ale cestou není útočení jako spíše poukázání na rozdílnosti,“ říká Pekarová.

Chce teď daleko víc zdůrazňovat, že politici koalice Spolu jsou daleko čitelnější a kompetentnější než Piráti. „Vždyť oni vůbec nemají lidi na celou řadu oblastí. Nejvíc je to dnes vidět v případě zdravotnictví, kde nemají experta, zatímco my celý Anticovid tým, jenž přichází s alternativními návrhy. Musíme to jen líp komunikovat,“ míní Pekarová.

Co si myslí kandidáti na příštího premiéra? Sledujte předvolební projekt Seznam Zpráv:

Obě opoziční aliance přitom spojuje, že chtějí ukončit Babišovu éru. To znamená, že po volbách budou muset – předvolební kampani navzdory – udělat velký kompromis a sestavit společnou vládu.

Jedna z častých výhrad je, že lídr koalice Spolu a kandidát na premiéra Petr Fiala nemá takové charisma jako šéf Pirátů Ivan Bartoš, že je málo zábavný a moc profesorský. On sám na tyhle výtky opakovaně odpovídá, že odmítá hrát šaška, a naopak ostentativně nabízí důstojnost, kompetenci a zkušenost.

Spolu z toho dokonce chce udělat výhodu a postavit na tom kampaň. „Na koho se chcete v krizi spolehnout? Na chaotického Babiše, nezkušeného Bartoše, nebo raději uvážlivého Fialu? Taky byste si asi nenechal operovat koleno od zubaře jen proto, že je vám sympatický a v hospodě u piva s ním je sranda,“ říká Pekarová.

V dubnu má trojkoalice vyjít s prvními billboardy, kde budou tři straničtí lídři. „Volební kampaň jsme letos připravovali déle než obvykle, protože poprvé kandidujeme v koalici. Jsme těsně před opravdovým startem, budeme bojovat o voliče ze všech sil,“ slibuje pak šéf volebního štábu a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Reklama

Doporučované