Hlavní obsah

Nešiřte hoaxy, o motivu nevíme, vyzývá německá policie

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vyšetřovatelé na místě činu ve Volkmarsenu.

Reklama

Nic nového se zatím neví o tom, proč v pondělí v německém Volkmarsenu najelo auto do účastníků karnevalového průvodu. Policie varuje před šířením falešných zpráv. Středoevropský deník se věnuje i aktuálnímu předvolebnímu dění na Slovensku, uchazečům o post šéfa CDU i potvrzeným případům nákazy koronavirem v Rakousku.

Článek

Ve Volkmarsenu je 52 zraněných, motiv zůstává nejasný

Devětadvacetiletý německý státní občan Maurice P. najel v pondělí v hesenském Volkmarsenu do účastníků karnevalového průvodu. Jeho vůz se zastavil až po 30 metrech. To jsou spolu s bilancí činu dosud vlastně jediné oficiální informace uvolněné policií. Státní zastupitelství věc předběžně kvalifikovalo jako pokus o vraždu. Zdravotníci ošetřili 52 lidí, z toho 18 dětí, 7 lidí je zraněno těžce.

Podle televize ARD nebyl pachatel, který leží v nemocnici s vážným zraněním hlavy a není schopen výslechu, pod vlivem alkoholu. Neví se zatím, zda nebyl pod vlivem drog. Bild píše, že šlo zjevně o úmyslný čin, protože Maurice P. na kruhovém objezdu ve Volkmarsenu složitě objel policejní transportéry, které chránily hlavní příjezdovou trasu k průvodu.

Německá média v souvislosti se spoustou spekulací, které se vyrojily, opakují výzvu policejního sboru, aby lidé nešířili nepotvrzené informace. Týká se to například hojně šířené fotografie na sociálních sítích, která má zachycovat údajného pachatele. Jedná se přitom o muže, který nemá s událostí nic společného.

Reportáž z Turzovky

V rámci série předvolebních příspěvků ze Slovenska jsme dnes publikovali reportáž z volebního mítinku LSNS Mariana Kotleby v severoslovenské Turzovce. Později odpoledne reportáž doplní vysvětlující rozhovor s novinářem Danielem Vraždou.

Francie vypovídá partnerství Polákům

Středofrancouzský metropolitní region Centre-Val de Loire zrušil partnerství s jihopolským regionem Malopolsko. Důvodem je podle francouzských a polských médií deklarace, podle které je Malopolské vojvodství „územím bez ideologie LGBT“. Končí tak výměnné studijní pobyty a kulturní akce.

Podle prezidenta francouzského regionu Francoise Bonneaua je polská deklarace „neakceptovatelným ohrožením bezpečnosti, respektu a svobody člověka“. Ještě před francouzským regionem stejný krok podniklo město Saint-Jean-de-Braye. Ze stejného důvodu přerušilo partnerství s obcí Tuchów na jihovýchodě Polska.

Deklarace o „územích bez ideologie LGBT“ od loňského jara schválily desítky polských obcí i celé regiony na východě země, zejména z iniciativy komunálních politiků vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Usnesení ostře kritizuje ombudsman, opozice a drtivou většinou i rezoluce Evropského parlamentu.

Pellegrini: Nemám koronavirus

Slovenský předseda vlády Peter Pellegrini ze strany Směr na Twitteru vyvrátil, že by byl hospitalizovaný kvůli nákaze koronavirem. Odpovídal tak na spekulace na sociálních sítích. Premiér skončil v ostrém závěru předvolební kampaně v nemocnici s horečkou a dýchacími obtížemi. „Rozhodně odmítám nepravdivé tweety o tom, že mám koronavirus. Je to naprostý nesmysl,“ napsal anglicky Pellegrini.

Budou 13. důchody?

Pellegriniho kolegové mezitím v parlamentu ve zkráceném čtení rozhodují o bonusu pro seniory. Tři dny před volbami chtějí zavést 13. důchody. Zkrácená procedura neprošla u pokusu o zrušení zákona o dálničních známkách či u zvýšení přídavků na dítě. Řeší se i odmítnutí Istanbulské úmluvy. Všechny body prosazuje v parlamentu strana Směr, Slovenská národní strana a kotlebovci.

Foto: Profimedia.cz

Šéf strany Směr Robert Fico v parlamentu.

„S prstem v nose.“ Tak pak předseda Směru a expremiér Robert Fico odpověděl na dotaz novinářů, kde se peníze na předvolební opatření vezmou. Opozice považuje opatření za předvolební korupci. Schůze je podle ní v rozporu se zákonem.

Boj o předsednictví CDU: sólově i v tandemu

Novým předsedou německé CDU bude s největší pravděpodobností muž. Svou kandidaturu v posledních hodinách potvrdil ekonomický expert Friedrich Merz, který při posledním hledání šéfa strany jen těsně prohrál s odcházející Annegret Krampovou-Karrenbauerovou.

Merz označil katastrofální výsledek Křesťanskodemokratické unie v Hamburku za „poslední budíček“. Veterán spolkové politiky se tvrdě vymezuje vůči působení kancléřky Angely Merkelové a spoléhá na průmyslové kruhy v CDU.

Foto: Profimedia.cz

Friedrich Merz z CDU.

Ačkoli Friedrich Merz vidí své šance lépe než v roce 2018, u bookmakerů bude mít nejspíš horší výchozí pozici než netradiční tandem Armin Laschet – Jens Spahn. Ten půjde do stranického klání s vizí, že se premiér Severního Porýní-Vestfálska Laschet stane šéfem CDU a Spahn mu bude krýt záda coby jeho zástupce.

Německá média předpovídají do mimořádného stranického sjezdu 25. dubna dramatický vývoj, který svou kandidaturou hodlá ještě více „zpestřit“ zahraničněpolitický expert a rovněž kritik kancléřky Merkelové Norbert Röttgen.

Virus v Rakousku

V Rakousku se v úterý potvrdily první dva případy nákazy koronavirem. S odvoláním na tyrolského zemského hejtmana Günthera Plattera o tom informovala agentura APA. Oba čtyřiadvacetiletí pacienti jsou Italové a jsou v karanténě v nemocnici v Innsbrucku. Kde se nakazili, zatím není jasné.

Rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober na Twitteru zveřejnil mapu nemocničních zařízení, která jsou v Rakousku schopna nákazu virem odhalit. Úřad spustil i speciální web s nejdůležitějšími informacemi.

Maďaři bez zastoupení?

Pokud se v sobotu do slovenského parlamentu nedostane ani jedna z maďarských stran, maďarská menšina na Slovensku bude mít další důvod obracet se směrem k Budapešti, odkud se vláda Viktora Orbána snaží posilovat svůj vliv v regionu, píše deník SME.

Reklama

Související témata:

Doporučované