Hlavní obsah

Nevíme, co dýcháme, stěžují si místní. Explosia spaluje odpady bez limitů

Lidi bydlící několik stovek metrů od Explosie obtěžují zplodiny ze spalování odpadů z výroby výbušnin. Nevědí přitom, co a v jakém množství dýchají.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Několik set metrů od jejich domů pálí Explosia odpady z výroby výbušnin. Lidé z obcí u Pardubic pravidelně dýchají štiplavý kouř, o jehož složení nemají ani ponětí.

Článek

Státní podnik Explosia, který v pardubické části Semtín vyrábí výbušniny, není pro lidi, kteří bydlí v okolních obcích, zrovna oblíbeným sousedem. Poslední nehoda ve výrobě, jež stála život jednoho ze zaměstnanců, se stala před měsícem. Lidi z obcí, které s areálem Explosie sousedí jen přes les, však mnohem víc trápí to, co se z výbušninového závodu pravidelně dostává do ovzduší.

Podnik nedaleko jejich domů spaluje odpad z výroby, avšak na spalování nemá stanovené limity látek, které se dostávají do ovzduší. Lidé z obcí za lesem tak nevědí, co dýchají ani v jakém množství.

„Tady za tím lesem se několikrát za týden objevuje ohromný oblak, který má pokaždé jinou barvu. Zapáchá to a vysloveně to člověka i dráždí v nose,“ ukazuje Pavel Tuček z obce Hrádek na les, který stojí jen několik stovek metrů od jeho domu. Chvíli po osmé ranní se z lesa začne valit našedlý dým. Je větrno, tak se mrak začne přesouvat směrem k Hrádku. „Když se to valí po zemi, tak to docela i štípe,“ říká jeho soused Lukáš Svoboda.

Státní podnik má v lese u Hrádku zařízení nazvané T-54, které slouží k likvidaci odpadů vznikajících při výrobě výbušnin. Zbytky se tam spalují ve speciálních otevřených jamách, z nichž dým ihned uniká do vzduchu, a posouvá se tam, kam ho odvane vítr. V uzavřených zařízeních, ze kterých by neunikal štiplavý dým, to podle mluvčího podniku Martina Vencla není možné. „Odpadové výbušniny se ze zákona dají likvidovat pouze výbuchem, spalováním nebo extrakcí,“ říká.

Sousedé Pavel Tuček a Lukáš Svoboda se kvůli spalování odpadních látek obrátili i na odbor životního prostředí pardubického magistrátu a také na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP). Podněty podali i k hasičům a na policii na podezření trestného činu obecného ohrožení.

Všechny orgány, se kterými komunikovali, je však odmítly. „Magistrát to nezajímá, protože to je povolené krajem a následně ministerstvem. Když jsem se zeptal na ČIŽP, bylo mi řečeno, že je to povolené krajem, takže tam Explosia může pálit nekontrolovaně, protože to nikdo neměří. Nikoho to nezajímá,“ říká Tuček.

Spalování odpadů neřešila ani obec Srch, pod kterou Hrádek a Pohránov spadají. „Letos jsme na zastupitelstvu žádný takový podnět neřešili. V minulosti se řešily spíš mimořádné události,“ říká místostarostka Marta Holická (bez PP).

Firma od odboru životního prostředí Krajského úřadu Pardubického kraje získala na různé druhy výroby takzvané integrované povolení. To se zabývá i emisemi a v odstavci emisních limitů do ovzduší se zcela jasně píše, že nebyly stanoveny. Explosia tak není v množství ani intenzitě spalování odpadních látek v zařízení ničím limitovaná.

„Zařízení na odstraňování odpadů z výroby výbušnin není vyjmenovaným zdrojem podle zákona o ochraně ovzduší. K provozu tohoto zařízení se nevydává rozhodnutím povolení a tedy ani emisní limity podle tohoto zákona. Zařízení nemá řízený výduch, a proto by nebylo možné emisní limity měřit,“ vysvětluje mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

„Dneska pověřená obec může přijít k vám domů, zjistit, čím topíte, a když budete topit vyjetým olejem, tak vám to může zakázat a pokutovat vás. A ohromný moloch s miliardovými zisky si tady může beztrestně pálit zbytky z výroby, aby ty zisky byly ještě vyšší,“ myslí si Pavel Tuček. „Pokud někdo tohle povolí v roce 2019, tak by se to mělo řešit,“ dodává Lukáš Svoboda.

Podle mluvčího Explosie se lidé z okolí nemají čeho obávat. „Do ovzduší rozhodně neodcházejí látky, které by v daném množství mohly být životu nebezpečné nebo škodlivé. Chápeme, že když vítr zavane kouř zrovna na Pohránov nebo Hrádek, obyvatele to obtěžuje, ale zrovna v tomto případě toho nesvedeme mnoho, i proto se snažíme tyto procesy minimalizovat,“ říká Vencl. Podle výroční zprávy firma v loňském roce spálila 188 tun odpadů a uvedla, že na žádném zdroji nebylo provozováno kontinuální měření emisí.

Reklama

Doporučované