Hlavní obsah

Norský miliardový fond se pokoušel odvolat předsedu americké automobilky Elona Muska

Norský miliardový fond se pokoušel odvolat předsedu americké automobilky Elona Muska.Video: Daniel Andrisák

 

Reklama

Norges Bank Investment Management, který spravuje největší investiční fond, chtěl odvolat amerického podnikatele Elona Muska z křesla předsedy společnosti Tesla. O jeho odvolání, nebo setrvání ve funkci se hlasovalo v úterý na výročním zasedání společnosti.

Článek

V úterý proběhlo výroční zasedání automobilky Tesla, jehož součástí bylo i hlasování o budoucnosti Američana Elona Muska ve funkci předsedy společnosti. Musk se stal součástí Tesly v roce 2004, od té doby do společnosti investoval několik desítek milionů dolarů. Stejně jako Musk věřil v zářivou budoucnost Tesly, tak Tesla věří v něj, jelikož členové představenstva zamítli návrh na jeho odvolání z funkce.

Americká automobilka je jedničkou na trhu elektromobilů, od roku 2008 do září 2016 dokázala Tesla prodat 160 000 automobilů poháněných elektrickou energií. Společnost plánuje výrazný nárůst prodejů společně s uvedením nového automobilu Model 3 na trh. Nový a hlavně o hodně dostupnější automobil Model 3 bude o polovinu levnější než Model S a Model X. Jeho cena by měla začínat zhruba na částce 760 000 korun.

Společně s hlasováním o odvolání Muska z pozice předsedy hlasovalo představenstvo firmy i o opětovném zvolení člena představenstva Antonia Graciase, jehož kandidaturu fond také nepodpořil a vyjádřil se proti jeho setrvání v představenstvu automobilky. Naopak fond vyjádřil podporu pro nezávislého ředitele v představenstvu Tesla Jamese Murdocha a podpořil znovu jmenování bratra Elona Muska Kimbala do představenstva společnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované