Hlavní obsah

Nová data ukazují, proč rapidně přibývá nakažených

Foto: Seznam Zprávy

Celkový počet pozitivních případů v krajích.

Reklama

Po další vlně uvolnění vládou stanovených opatření budou lidé moci odložit roušky i v uzavřených prostorách. Týkat se to ale nemusí silněji zasažených oblastí. Nových případů v ČR navíc přibylo ve čtvrtek nejvíce od dubna.

Článek

V České republice je v některých místech stále vidět nárůst pozitivních případů nákazy nemocí covid-19. Počet pozitivně testovaných byl ve čtvrtek 118 nových případů. Jde o nejvyšší číslo za poslední dva měsíce.

„Počty pozitivních případů souvisí zejména s lokálními ohnisky výskytu nemoci covid-19, jako je Karviná, Olomouc, výskyt pozitivních případů pokračuje i na území města Prahy,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová pro Seznam Zprávy.

Aktuální ohniska nákazy jsou v Česku podle ministerstva zdravotnictví v Praze, Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Z více zasažených krajů je pak v tom Středočeském nákaza pouze monitorována.

Nejproblémovějším regionem v České republice je v současné době Karvinsko.

Tento okres v Moravskoslezském kraji v přepočtu na 100 tisíc obyvatel eviduje nejvíce aktuálně nakažených – 245 lidí. Celkem zde bylo pozitivně testovaných 706 lidí. V Praze je aktuálně 684 nakažených, ale vzhledem k její početné populaci počet nakažených na 100 tisíc obyvatel je jen 52.

Moravskoslezský kraj sousedí se Slezským vojvodstvím v Polsku. Tento region je na „semaforu“ ministerstva zahraničních věcí jedinou částí našich severních sousedů, který je označen červenou barvou, takže po návratu je vyžadován negativní test na koronavirus nebo karanténa.

Situace na Karvinsku se začala prudce zhoršovat poté, co bylo odhaleno komunitní šíření v Dole Darkov, do té doby v oblasti přibývaly nové případy po jednotkách. Podle hygieničky Jarmily Rážové je v okrese nyní několik sledovaných možných ohnisek. Mezi ně patří například věznice v Karviné, střední odborná škola tamtéž nebo Nemocnice s poliklinikou Havířov.

Nebezpečná ohniska

Na konci května se objevilo ohnisko spojené se stavbou v Praze 4, celkově se dosud nakazilo 56 lidí. Šlo o stavbu, na které působí celkem 43 firem a zaměstnanci pocházejí z různých oblastí ČR. Na datech ministerstva je vidět, jak se nákaza z tohoto ohniska po republice šířila.

Nákazou byly zasaženy dělnické ubytovny a kontakty nakažených pak sahaly i do základních škol v Uničově a Olomouci, k olomouckým hasičům a do domova pro seniory.

Dalším ohniskem byl hokejový zápas ze začátku června v Praze na letňanském zimním stadionu. Od jednoho člověka se nakazilo 15 účastníků a dalších 6 kontaktů. V současné době se proto hledají další možné kontakty účastníků akce, proběhla také dezinfekce hokejové haly.

Epicentra se nevyhnula ani Olomouckému kraji. Podle Rážové je na Olomoucku hned pět možných ohnisek, například s tím v mlékárně v Otinovsi se pojí 29 pozitivně testovaných, v Domově pro seniory Červenka pak 27. Šíření v Července nebo na základní škole bylo podle hygieničky v souvislosti se stavební firmou Gemo, na kterou je kromě těchto případů navázaných dalších 18 případů. Největší epicentrum v oblasti je spojené se společností Epava Olomouc, kde je 38 případů.

Reklama

Doporučované