Hlavní obsah

Nové léky naberou zpoždění. Epidemie zbrzdila testování

Foto: Libor Kočí, Seznam Zprávy

Zastavené evropské studie zpozdí dobu, kdy se nové léky dostanou na trh, o několik měsíců.

Reklama

Šíření koronaviru ve světě přineslo rychlé hledání léku proti covid-19, na druhé straně ale zabrzdilo výzkumy k jiným léčivům, a to hlavně v Itálii, Španělsku nebo Velké Británii.

Článek

Národní onkologický ústav v italské Neapoli. Příklad evropské nemocnice, která musela pozastavit některé studie a nové pacienty do nich nebere. Kritická situace kolem šíření covid-19 tam trvá už několik týdnů, zdravotníci nestíhají nic víc než akutní péči.

V celé Evropě běží podle údajů Evropské lékové agentury 37 tisíc studií, z toho v České republice se na nich podílí zhruba dva a půl tisíce týmů. Tuzemští výzkumníci ale mají výhodu kvůli zatím mírnému průběhu koronavirové epidemie.

V Česku se testuje dál

„Žádná studie nebyla uzavřena, žádní pacienti nebyli vyřazeni z důvodu epidemie,“ popisuje období kritických pěti týdnů mezi březnem a dubnem Regina Demlová, primářka Oddělení klinických hodnocení Masarykova onkologického ústavu v Brně.

Špičkové pracoviště pro léčbu a výzkum rakoviny se podílí na padesátce výzkumných projektů, kterých se účastní 250 pacientů. Ti i dál docházeli na konzultace a vyšetření. Několika z nich doručili léky přímo domů. „Znovu zahajujeme nábor pacientů a přibližně od května spustíme už i nové studie, informovala Demlová.

Tuzemské týmy nejčastěji pracují na nových léčivech pro onkologii, endokrinologii a také kardiologii. Například v pražském IKEMu takto běží zhruba 40 výzkumných projektů. „Podle doporučení SÚKL jsme nové studie nezahajovali, ty stávající ale běží podle plánu. Studijní koordinátorky s pacienty komunikují, do našich ambulancí na studijní návštěvy podle protokolů standardně docházejí,“ řekla Markéta Šenkýřová, mluvčí IKEM.

Obnovení bude trvat měsíce

Právě odložení nových projektů se projeví na evropském trhu s léky. Farmaceutické firmy odhadují, že než se projekty znovu obnoví, uplyne ještě několik měsíců. „Vzhledem k celoevropskému opoždění startu nových klinických studií lze očekávat mírně zpožděné schválení vstupu nejnovějších terapeutik na trh,“ vysvětluje negativní dopady covid-19 Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Podle posledních dostupných údajů, které zpracovala společnost EY, stál jeden rok klinických studií v tuzemsku působící farmaceutické firmy 1,6 miliardy korun. To pro srovnání představuje roční plat 690 lékařů, uvádí AIFP.

Reklama

Doporučované