Hlavní obsah

Nový Bor se připojí k projektu Hodina Země a na hodinu zhasne

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový Bor na Českolipsku se v sobotu večer po roce znovu ponoří do tmy, od 20:30 na hodinu zhasne veřejné osvětlení. Radnice se tak připojí k celosvětovému happeningu.

Článek

Happening už popatnácté propojí obce, firmy i jednotlivce, jimž není lhostejná ochrana a budoucnost planety. V Libereckém kraji zhasne i osvětlení liberecké radnice, potemní centrum Turnova nebo sídlo Libereckého kraje. Veřejné osvětlení zhasnou i ve Svoru, Svojkově, Vyskeři nebo Hlavici.

„Akci mohou samozřejmě podpořit i jednotlivci, kterým není lhostejná ochrana životního prostředí a klimatu. Doma mohou prožít hodinu při svíčkách, popřípadě si mohou stanovit osobní klimatický závazek,“ řekla vedoucí odboru životního prostředí v Novém Boru Jitka Kopčáková. Třeba Michal Všechovský z nedaleké České Lípy se zavázal, že změní vytápění domku z uhlí na obnovitelné zdroje, vzdá se letu mimo Evropu, maso a mléčné výrobky plánuje jíst jen jednou týdně a na polovinu omezí jízdy autem.

Celosvětovou akci vyhlašuje a koordinuje Světový fond na ochranu přírody (WWF), její počátek se datuje k 31. březnu 2007. Hodina Země v průběhu let přerostla z lokální akce v Austrálii v celosvětovou. Koná se vždy poslední březnovou sobotu ve stejný čas. Pozitivní vlna tmy postupně oběhne celou planetu, začíná na Fidži a končí o den později na ostrově Samoa. Loni se do tmy ponořila i tak známá místa jako Braniborská brána v Berlíně, Eiffelova věž v Paříži, mrakodrapy v Hongkongu nebo Buckinghamský palác v Londýně.

Česko se přidalo v roce 2010, akci koordinuje Ekologický institut Veronica. Loni se zapojilo 124 obcí, 3500 jednotlivců, desítky firem a organizací i některé památky. Letos je zatím přihlášených méně. Podle informací z internetových stránek projektu se v Česku ke kampani do dnešního rána přihlásilo 116 měst a obcí a také dvě památky, bezmála 430 jednotlivců a více než 50 firem.

Reklama

Doporučované