Hlavní obsah

Obyvatelé Rynholce v referendu odmítli stavbu průmyslové haly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Rynholce na Rakovnicku v sobotu v referendu odmítli plánovanou stavbu průmyslové haly. Investor ji chtěl vybudovat na území brownfieldu, kde bývala výsypka dolu. Odpůrci se obávali nárůstu hustoty dopravy v obci.

Článek

Proti výstavbě hlasovalo 282 lidí, opačný názor mělo 13 voličů. Referendum je platné a závazné. Obec bude názor hlasujících respektovat. Starosta Rynholce Jaromír Dyntar (za KSČM) projekt podporoval a domnívá se, že Rynholec přišel o zajímavý zdroj peněz.

Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona hlasovat aspoň 35 procent oprávněných voličů. Plebiscitu v Rynholci se zúčastnilo 310 ze 768 voličů, odevzdáno bylo 295 platných hlasů. Do hlasování se tak zapojilo 40,36 procenta voličů a referendum je platné. Zároveň je i závazné, protože byla splněna podmínka, že konkrétní odpověď musí označit většina hlasujících v referendu a zároveň aspoň 25 procent všech voličů.

Lidé odpovídali na otázku, zda chtějí, aby na pozemku po výsypce dolu byla vybudována průmyslová, výrobní, logistická nebo skladová hala či jiný komplex podobného charakteru. Odpověď ne zaškrtlo 282 lidí, tedy 90,97 procenta účastníků a 36,72 z celkového počtu oprávněných voličů.

Pozemek patří Rynholci, za jeho případný prodej měla obec získat kolem 40 milionů korun, další peníze z daňových příjmů. Nyní má obec s 1000 obyvateli značné příjmy ze skládky, které umožňují nízké poplatky za služby. Skládkování má ale postupně skončit, a Rynholec proto hledá jiné příjmy.

Odpůrci haly argumentovali také dopadem na životní prostředí, například zvýšeným hlukem a prašností. Společnost MSP Projekty ještě před hlasováním sdělila, že po debatě s místními lidmi upravila podobu zamýšleného projektu. „Při přípravě našich projektů vždy dbáme na názor místních občanů, kteří v dané lokalitě žijí řadu let a mohou nám poskytnout užitečné poznatky,“ uvedl jednatel MSP Projekty Lubomír Korčák.

Nově mělo jít o dvě menší haly vysoké 12 místo původních 21 metrů a měly být vybavené nádržemi na zadržování dešťové vody k zavlažování zeleně. Fotovoltaické panely na střeše se měly významně podílet na zásobování stavby elektřinou. Snížit se měla také maximální dopravní zátěž ze 146 kamionů denně na 90 kamionů, což mělo přinést citelné zklidnění dopravy oproti původnímu návrhu.

Reklama

Související témata:
Rynholec

Doporučované