Hlavní obsah
Online

Dnešní čísla: 5 668 nově nakažených a 200 hospitalizovaných

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Semafor k 16. říjnu 2020.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ve čtvrtek testy v Česku potvrdily nákazu novým koronavirem u 9721 lidí. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku infekce. Dosavadní maximum ze středy bylo o 177 případů nižší. K páteční 18. hodině přibylo 5 668 nově nakažených a 200.

- Nakažení covidem-19 budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly přibývat ještě deset dní až dva týdny. Kapacity pro ně v nemocnicích se už podařilo zdvojnásobit. Polní nemocnice se podle ministra připravují z bezpečnostních důvodů, aby kapacity lůžek nedošly. Stavba polní nemocnice v Letňanech by měla začít v pondělí, kdy tam vojáci začnou navážet materiál. Navážení materiálu potrvá až do pátka.

- Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo semafor nákazy v České republice. Červenou barvu, tedy nejvyšší riziko nákazy, už má devět krajů. Oranžové zůstávají kraje Plzeňský, Vysočina, Olomoucký, Ústecký a Liberecký.

- Vláda v pátek schválila tzv. kompenzační bonus, 500 Kč denně pro podnikatele, kteří museli kvůli nejnovějším opatřením vlády uzavřít provozy nebo jim bylo zamezeno podnikání. I v druhé vlně pandemie budou mít podle pátečního rozhodnutí živnostníci nárok na ošetřovné v hodnotě 400 korun za den po celou dobu uzavření škol. Podporu lidé získají na dítě do deseti let.

- Od propuknutí epidemie nemoci covid-19 se v Česku novým typem koronaviru prokazatelně infikovalo přes 149 000 lidí. Od začátku října testy potvrdily nákazu u 78 251 z nich.

- V nemocnicích leží podle posledních údajů Ministerstva zdravotnictví 2920 lidí s covidem-19. Stav 543 pacientů lékaři hodnotí jako těžký.

  • Zeman: Ať policisté pokutují lidi, kteří nenosí roušky

    Zeman uvedl, že požádal ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby vyzval policisty, ať pokutují lidi, kteří nenosí roušky na místech, kde je nosit mají. Znovu tím apeloval na lidi, ať chrání sebe i ostatní. „Až usedne prach na bojišti, až tato epidemie odejde, jako až dosud odešly všechny epidemie, budeme sčítat zisky a ztráty. Dělejme vše pro to, abychom touto zkouškou prošli se ctí, nikoliv zbabělostí, nikoliv pohodlností, ale s odpovědností vůči sobě i vůči druhým,“ řekl prezident.

  • Noste roušky a nevěřte zubařům, kardiologům a zpěvákům

    Prezident Miloš Zeman apeloval ve svém proslovu na lidi, aby nosili roušky a nevěřili takzvaným antirouškařům. „Máme k dispozici jenom jednu jedinou zbraň, protože vakcína ještě neexistuje. Touto zbraní je malý kousek látky, který si přivěsíme na obličej a který nás chrání před nákazou a naopak, my chráníme druhé před touto nákazou. Nenechte si tuto zbraň vyrazit z ruky, nenechte se svést lidmi, kteří sice o epidemii sice nic nevědí, ale kvůli mediální pozornosti jsou ochotni říkat věci, které poškozují naši společnost. Mám tím samozřejmě na mysli takzvané antirouškaře, ale i další, zubaře, kardiology, zpěváky. Ignorujte názory těchto lidí, protože nejsou odborné,“ vyzval lidi Zeman

  • Žádosti do programu COVID nájemné začne MPO přijímat 21. října

    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo výzvu ke druhé vlně programu COVID nájemné. Žádosti bude přijímat elektronicky od středy až do 21. ledna. Podnikatelům z odvětví, která mají kvůli vládním nařízením výrazně omezený nebo uzavřený provoz, stát přispěje na komerční nájem za třetí čtvrtletí 50 procent. Na program je vyčleněno 1,2 miliardy korun. Ministerstvo to dnes uvedlo v tiskové zprávě.

  • Od příštího pátku nebudou moci za vězni návštěvy

    Vláda zakáže kvůli šíření koronaviru od příštího pátku návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech. Kabinet to schválil na dnešním zasedání. Na dotaz ČTK to na tiskové konferenci po jednání řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Nařízení má být účinné do konce nouzového stavu, který platí do 3. listopadu. Zákaz platil i na jaře. Vězňům tehdy bylo umožněno více telefonovat s příbuznými a změnil se také systém doručování balíků.

  • Nemocnice v Plzeňském kraji zvyšují kapacitu pro lidi s covidem

    Fakultní nemocnice (FN) v Plzni i krajem zřizované nemocnice v Klatovech, Domažlicích, Stodu a Rokycanech navyšují kapacity lůžek pro rostoucí počet pacientů s nemocí covid-19. ČTK to dnes řekli mluvčí nemocnic. Ve FN Plzeň je nyní kolem stovky standardních lůžek pro pacienty s covidem-19 a počet pacientů s koronavirem v nemocnici dnes dosáhl 97.

  • Vláda schválila příspěvek podnikatelům dotčeným opatřeními vlády

    Vláda dnes schválila příspěvek, tzv. kompenzační bonus, 500 Kč denně pro podnikatele, kteří museli kvůli nejnovějším opatřením vlády uzavřít provozy nebo jim bylo zamezeno podnikání. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

    „O bonus mohou požádat podnikatelé, kterým jsme přímo usnesením vlády vypnuli podnikání a zamezili podnikat,“ uvedla ministryně. Další podmínkou žádosti je, že příjmy z podnikání musí být u žadatele větší než polovina příjmů. Žádosti bude možné podávat v době nouzového stavu, který byl vyhlášen od 5. října na 30 dnů.

  • Zemědělci a potravináři dostanou až tři miliardy

    Zemědělci a potravináři budou moci dostat jako pomoc kvůli opatřením proti koronaviru až tři miliardy korun. Dnes to v tiskové zprávě oznámilo Ministerstvo zemědělství. V materiálu, který předložil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) vládě, chtěl úřad až dvojnásobek této sumy. Vláda zatím odsouhlasila zásady dotačního programu, ministerstvo nyní dopracuje jeho pravidla, které pak bude kabinet Andreje Babiše (ANO) schvalovat na některém z dalších jednání.

  • Vláda schválila ošetřovné pro živnostníky 400 korun na den

  • Program COVID III bude fungovat i příští rok, schválila vláda

    Záruční program COVID III bude prodloužen minimálně do poloviny příštího roku. Česká republika chce přitom vyjednat s Evropskou komisí jeho prodloužení až do konce příštího roku. Prostředky z něj bude možné kromě provozních nákladů využít nově i na investice. Na dnešním mimořádném jednání to schválila vláda. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí.

  • Vláda schválila vznik polní nemocnice v Letňanech

    V areálu výstaviště v pražských Letňanech vznikne polní nemocnice až s 500 lůžky. Plán dnes schválila vláda, sdělil ČTK ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet ve svém nařízení povolal nejvýše 260 vojáků v činné službě, aby nemocnici vybudovali, částečně obsluhovali a poskytovali zde zdravotní služby. Vzhledem k velikosti nemocnice mají vojenské lékaře posílit i civilní.

  • Proma Reha odsunula zakázku pro Maďarsko, lůžka dodá do ČR

    Výrobce nemocničních lůžek Proma Reha z České Skalice na Náchodsku pozastavil plnění zakázky pro Maďarsko, aby se zaměřil kvůli šíření koronaviru na výrobu pro české nemocnice. Už tuto sobotu může firma dodat několik desítek lůžek nemocnicím, které je nejvíce potřebují, oznámil dnes vedoucí marketingu firmy Jan Bergman. Týdně Proma Reha v závodě v Meziměstí na Náchodsku vyrábí asi 300 lůžek. Zakázka pro Maďarsko je letošním největším kontraktem firmy. Představuje dodávku více než 2000 lůžek do 54 nemocnic po celém Maďarsku za téměř 60 milionů korun. Jednatel a majitel českoskalické společnosti Radek Jakubský dnes o pozastavení a odsunu zakázky 500 lůžek pro Maďarsko jednal s českým velvyslancem v Maďarsku.

  • Hygienici se dovolali jen 67 procentům lidí

    Pražští hygienici kvůli trasování lidí s covidem-19 apelují, aby lidé věnovali větší pozornost příchozím hovorům z neznámých čísel. Ve středu se napoprvé dovolali jen asi polovině lidí, které potřebovali kontaktovat. Podle dat na webu Chytré karantény pražská hygienická stanice vyřešila ve středu 968 pozitivních případů a 1038 rizikových kontaktů. Celkem 159 pracovníků telefonovalo více než 12 000 minut, průměrně s každým nakaženým deset minut a s jeho rizikovým kontaktem šest minut. Ze 797 volání hovor lidé napoprvé nepřijali ve 392 případech. Podle dat Chytré karantény se nakonec dovolali 67,7 procenta lidí.

  • V domově důchodcu v Liberci na Františkově se nakazilo 11 klientů

    V Domě seniorů v Liberci na Františkově se nakazilo koronavirem 11 klientů, dva z nich jsou v nemocnici. ČTK to dnes řekl ředitel domova Jan Gabriel. Domov na Františkově, v němž žije zhruba 200 seniorů, je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji. Nemocí covid-19 se tam nakazilo také šest zaměstnanců a další jsou v karanténě. Domov až do odvolání nepřijímá nové klienty. V kraji se senioři nakazili koronavirem ještě v dalších třech zařízeních. Po jednání krizového štábu to řekl krajský hygienik Vladimír Valenta. „Trvá trend přesunu nakažených z mladších ročníků do těch starších. Těch 65+ máme aktuálně přes 11 procent. Nejvíc nakažených je ale v kategorii 40 až 49 let, kde je jich přes 25 procent,“ doplnil Valenta.

  • Materiál na stavbu nemocnice začnou vojáci do Letňan navážet v pondělí

    Stavbu polní nemocnice by dnes měla svým nařízením schválit vláda. Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové začne armáda vybavení pro polní nemocnici do pražských Letňan přivážet z Hradce Králové v pondělí. Armáda je schopna nemocnici vybudovat do deseti dnů od vydání nařízení vlády. Dvořáková dnes ČTK řekla, že o víkendu armádní logistici připraví materiál tak, aby byl do Letňan přivážen podle jeho potřebnosti pro výstavbu zařízení. Základ vojenských polních nemocnic tvoří kontejnery, které je možné vzájemně propojit. V pondělí pak do Letňan vyrazí první konvoj nákladních automobilů. Materiál by vojáci na výstaviště měli vozit až do pátku.

  • Každý kraj bude mít dva hotely pro pacienty, kteří nemohou domů

    Ústřední krizový štáb dnes jednal o ubytovacích kapacitách pro covid negativní pacienty, kteří se vracejí z nemocnice a nemohou jít domů. Kapacity ubytování takzvaného nezdravotního typu vytvoří štáb ve spolupráci s krizovými štáby krajů. „Ústřední krizový štáb zkoordinuje výběr dvou hotelů pro každý kraj, ve kterých bude připraveno vždy 50 až 100 ubytovacích kapacit. Jde o preventivní, ale důležitý krok, jak ještě více omezit šíření nákazy,“ uvedl ministr vnitra a předseda ÚKŠ Jan Hamáček (ČSSD).

    První hotel bude pro negativní osoby, druhý pro případ, kdyby se v tom prvním vyskytl pozitivní pacient. Ten bude podle průběhu a projevů onemocnění přemístěn buď do zdravotnického zařízení, domů nebo do druhého hotelu. Pokud se v prvním hotelu objeví pozitivní, bude možný jejich přesun do druhého vytipovaného hotelu pouze v případě, že budou bezpříznakoví a nebudou potřebovat lékařskou péči. Pobyt v hotelích si budou platit sami ubytovaní, cenu a rozsah služeb ministerstvo vnitra v tuto chvíli řeší ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací. ÚKŠ současně v každém kraji vytipuje ještě třetí a čtvrtý hotel pro případ potřeby, které však zatím nebudou uvedeny do provozu.

  • Pracoviště evidence vozidel ve Zlíně je kvůli karanténě zavřené

    Na zlínském magistrátu je kvůli karanténě dočasně uzavřeno pracoviště evidence vozidel. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí radnice Tomáš Melzer. „Prosíme klienty, aby se v případě neodkladných záležitostí obraceli na pracoviště evidence vozidel v okolních obcích s rozšířenou působností, například Otrokovicích, Vizovicích, Uherském Hradišti,“ uvedl Melzer. Město také ode dneška přerušilo osobní gratulace obyvatelům města, kteří slaví významné jubileum. „Po dobu nouzového stavu se také v místních částech nebude uskutečňovat hlášení místního rozhlasu,“ dodal.

  • Fakultní nemocnice v Brně přidávají lůžka pro nemocné

    Obě fakultní nemocnice v Brně v současnosti zvyšují počet lůžek pro pacienty s covidem-19. Fakultní nemocnice Brno momentálně pečuje o 117 lidí s pozitivním testem na covid-19, Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA) má v péči 60 pacientů s koronavirem. V tiskových zprávách o tom informovaly mluvčí obou nemocnic.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy