Hlavní obsah

Opavský dopravní podnik bude vozy dezinfikovat i po epidemii

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pravidelná dezinfekce dopravních prostředků opavského dopravního podniku se v budoucnu stane standardem. Vedení společnosti bude protivirové technologie využívat i po skončení epidemie nového koronaviru.

Článek

Opavský dopravní podnik má dostatek řidičů a linky zatím omezovat nemusel, ale potýká se s úbytkem cestujících. „Jen v září evidujeme pokles počtu cestujících o 18 procent, v období od ledna do září je pak meziroční pokles dokonce 33 procent,“ řekl ředitel Městského dopravního podniku Opava Pavel Gebauer. Dodal, že současná vlna epidemie se nepodepsala na počtu zaměstnanců, kteří jsou schopni chodit do práce. „Zatím nás epidemie nepostihla. Máme připraven krizový plán,“ řekl.

Opavský dopravní podnik provozuje 15 autobusových a 11 trolejbusových linek v celkové délce přes 210 kilometrů. Na trasách 34 autobusů a 33 trolejbusů obhospodařuje 225 zastávek. Ročně spoje najedou bezmála 1,9 milionu kilometrů a za běžných okolností přepraví kolem devíti milionů cestujících.

Dopravce se od března intenzivně zaměřuje i na dezinfekci dopravních prostředků. Dezinfekci zastávek provádí město. „U vozidel provádíme každý den běžnou dezinfekci povrchů. Jde o madla, sedadla, podlahy a další. Jednou za dva týdny pak provádíme hlubokou dezinfekci ozónem,“ řekl Gebauer. Podle něj část zvýšených nákladů na úklid pokrývají z dotace Ministerstva dopravy, část pak z provozních financí.

Opavský dopravní podnik využívá pro důkladnou dezinfekci ozón nebo aerosolovou mlhu. A bude to tak i v budoucnu. „My tyto technologie budeme využívat k dezinfekci vozů i v budoucnu, stanou se standardem,“ dodal ředitel.

Reklama

Doporučované