Hlavní obsah

Organizace na Vysočině s letními tábory počítají

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Organizátoři dětských letních táborů na Vysočině věří, že se uskuteční. Jsou připraveni postarat se na nich o tisíce dětí. Některé organizace chtějí kapacitu táborů oproti předcházejícím letům zvýšit.

Článek

Rodiče, kteří jsou kvůli uzavřeným školám s dětmi denně, to podle nich ocení. Vzdělávací organizace Chaloupky, která je propagátorkou výuky v přírodě, chce už v červnu nabídnout týdenní pobyty, obdobu škol v přírodě. Pobyty bude domlouvat přímo s rodiči, nikoli se školou.

„Budeme se řídit rámcovým vzdělávacím programem, budeme mít kontakt s třídním učitelem, se kterým uděláme plán pro každé dítě, ale bude to naše výuka předmětů v přírodě,“ řekl za Chaloupky Jan Uher. Předpokládá, že by se v červnu mohlo v přírodě vzdělávat postupně až 120 dětí z druhého stupně základní školy. Jednou z motivací je ulevit rodičům, protože ministerstvo školství zatím oznámilo, že do škol by se do prázdnin mohly vrátit jen děti z prvního stupně, případně deváťáci. „Vyučujeme metodou výuky v přírodě, kde se dají učit všechny předměty. Proto je to pro nás obrovská výzva a výkladní skříň, že to skutečně jde,“ řekl Uher.

Chaloupky organizují i letní tábory. V minulých letech se jich na Vysočině účastnilo přes 300 dětí, letos by mohla být kapacita až o 100 míst vyšší. „Chtěli bychom udělat příměstské tábory ve všech našich zařízeních, protože si myslíme, že rodiče budou mít nárok na to si od těch dětí odpočinout, pracovat, protože teď jsou pořád spolu,“ řekl Uher.

Jihlavský Dům dětí a mládeže (DDM) čeká na jasné stanovisko ministerstva školství a hygieniků, za jakých podmínek se budou moci tábory konat. Podle ředitele Vilibalda Prokopa to nebude jasné před polovinou května. „Na základě toho jsme teď až do konce května odsunuli termín na přihlášky, všechny platby a potvrzení, které děti musejí mít, aby se mohly účastnit táborů,“ řekl Prokop. Všechny už podané přihlášky zůstávají v platnosti, podstatnou část táborů se podařilo zaplnit už v únoru, někdo také poslal platby. Na tábor by s jihlavským DDM mohlo jet kolem 900 dětí.

Asi pro 600 dětí připravil tábor DDM Třebíč. „Zatím se chováme tak, že tábory budou, pedagogové se na ně připravují, nic jsme nezrušili. Děti máme nahlášené už z ledna a února a teď čekáme, co nám vláda řekne, teprve podle toho budeme oslovovat rodiče a fakturovat,“ řekla ředitelka třebíčského DDM Jarmila Pavlíčková. Pokud by hygienická pravidla výrazně snížila počet dětí, které na jednom táboře mohou být, bylo by podle ní jednodušší pořádat jen příměstské tábory s rozdělenými skupinami. „U pobytových táborů, pokud by to byl opravdu nějaký nižší počet, bysme zvažovali, zda je vůbec dělat. Současné informace hovoří o 50 účastnících, tak do toho bychom se vešli,“ řekla Pavlíčková.

Oslovení organizátoři se shodli na tom, že zrušení táborů by na ně dolehlo finančně. Minimálně v tom, že nebudou mít prostředky na pravidelnou údržbu táborových základen.

Reklama

Doporučované