Hlavní obsah

Ortopedi ze sokolovské nemocnice hrozí hromadným odchodem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Lékaři ortopedického oddělení Nemocnice Sokolov ve veřejném dopise na Facebooku pohrozili hromadným odchodem. Důvodem je podle nich neochota vedení nemocnice navýšit operační výkony a jmenování nového primáře zvenku.

Článek

Jiří Štefan, zdravotní ředitel Penta Hospitals, pod kterou sokolovská nemocnice patří, výtky lékařů odmítá a považuje je za snahu manipulovat veřejným míněním. Nový primář vzejde z výběrového řízení. Nahradí odcházejícího Oldřicha Vastla, který na oddělení stále pracuje.

„Zájemců o totální endoprotézu je v současné době 2000. Naše podněty ke zvýšení operativy (rezervační systém k endoprotézám, hromadná schůzka s ředitelstvím, žádost o rozšíření multioborové JIP) nebyly na ředitelství opakovaně vyslyšené. Z tohoto důvodu je čekací doba na endoprotézu přibližně čtyři roky, což je čtyřikrát déle než jinde v republice,“ uvádí v dopise sedm podepsaných lékařů.

Štefan ve vyjádření, jež rozeslal médiím, napsal, že „odpovědnost za chod nemocnice a kvalitu jejích služeb nemá nikdo jiný než vedení nemocnice, jehož jsem součástí. Jeden každý lékař pak odpovídá pouze za kvalitu lékařské péče, kterou on osobně věnuje pacientovi.“

„Výběrové řízení na místo primáře ortopedie bylo jedinou možnou cestou se zárukou, že vybraný kandidát splní veškeré náročné požadavky na odbornost i řízení týmu po primáři Vastlovi. Ten s výběrovým řízením souhlasil a sám žádného vhodného kandidáta nedoporučil,“ uvedl Štefan. Lékaři tvrdí, že odcházející primář doporučil za nástupce kolegu z oddělení Davida Kňourka.

„Pokud vedení preferuje svého kandidáta před sehraným týmem sedmi ortopedů, nezbývá nám, než se s tímto rozhodnutím smířit a ukončit pracovní poměr k 28. únoru,“ hrozí lékaři. Podle Štefana ale vedení nemocnice odmítá přijmout takový diktát.

„Ano, nebudu rád, když řada z nich odejde, protože jsou pro nemocnici svojí odborností přínosem. Pokud se ale k odchodu skutečně rozhodnou, ortopedie v Nemocnici Sokolov nebude poskytovat méně kvalitní péči, to chci rovnou potvrdit. Je ale možné, že na nějaký čas skutečně dojde k delším čekacím dobám na zákrok. Nikoli vinou nemocnice,“ uved Štefan.

Reklama

Doporučované