Hlavní obsah

OSN varuje před hladomorem v syrském Damašku, kde už vypukla humanitární krize

OSN varuje před hladomorem v DamaškuVideo: Reuters

 

Reklama

Na předměstí Damašku, kde stále působí syrští rebelové, panuje hluboká humanitární krize. Do médií nyní pronikly šokující snímky těžce podvyživených dětí.

Článek

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn dnes vyjádřil zděšení nad humanitární situací na povstaleckém předměstí Damašku. Vyzval strany bojující v Sýrii, aby otevřely zásobovací trasy do východní Ghúty, kterou ovládají odpůrci syrské vlády a kde žije v obležení asi 350 000 lidí.

V minulých dnech z Ghúty pronikly šokující snímky těžce podvyživených dětí. Husajn v prohlášení uvedl, že Ghúta čelí humanitární katastrofě.

Místo obléhá syrská armáda od roku 2013 a podle humanitárních pracovníků tam hrozí hladomor.

Islámský stát zabil z pomsty v syrském městě 128 civilistů

„Připomínám všem stranám, že záměrné vystavování civilistů hladu je vážné porušení mezinárodního humanitárního práva a může být kvalifikováno jako zločin proti lidskosti nebo jako válečný zločin,“ napsal Husajn.

Jeho úřad má k dispozici seznam civilistů, které je kvůli jejich zdravotnímu stavu nezbytné rychle evakuovat. Vláda ale evakuaci údajně podmínila mnoha požadavky a OSN má zprávy, že několik civilistů už zemřelo.

Poslední konvoj s potravinami se do Ghúty dostal v září a vezl jídlo pro asi 25 000 lidí. Beznaděj mezi lidmi narůstá, minulý týden byly vyrabovány dva sklady s potravinami. Situace se zhoršila, když armáda v minulých měsících porazila povstalce v blízkosti Ghúty a odřízla předměstí od tunelů, jimiž byly do té doby potraviny pašovány.

Hladomor ve východní Africe ohrožuje na životě 800 tisíc dětí

Reklama

Doporučované