Hlavní obsah

Otevření českých hranic je pro lázně první krok k návratu klientů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Otevření českých hranic je podle představitelů českých lázní jen prvním krokem k tomu, aby se vrátili zahraniční klienti.

Článek

V platnosti zůstávají omezení v Německu a svoji roli hrají i trvající obavy klientů, řekl dnes ČTK prezident Svazu léčebných lázní a generální ředitel lázní Jáchymov a lázní Luhačovice Eduard Bláha. Stát by měl začít lákat cizince do Česka jako do bezpečné země, míní Bláha.

„Jsme rádi, že vláda je rychlá a uvolňuje opatření. Zatím ale platí doporučení německé vlády, aby do půlky června občané neodjížděli. Padla tak jedna formální bariéra, ale mnohem větší bariéra je strach a obavy. My tak začneme v mnohem větší míře mapovat zájem. Spíš jsme si říkali, že se do toho opřeme v červenci, až bude relativně normální cestovat,“ řekl Bláha.

Lázeňští klienti z Německa zatím své rezervace buď rušili, nebo odsouvali na pozdější termíny, na závěr léta nebo podzim. Zejména pro lázně v Karlovarském kraji jsou přitom němečtí klienti velmi důležití. Návrat hostů z Ruska, kteří preferovali hlavně Karlovy Vary, je zatím v nedohlednu.

Lázně by podle Bláhy nyní uvítaly hlavně pomoc státu a vládní agentury s kampaní, která by lákala do Česka jako bezpečné země. „Tak, jak to začali dělat třeba Chorvati a další typicky dovolenkové země, které chápou, že pokud nepřijedou turisti, tak to bude ekonomická tragédie. A i Česko to bude potřebovat. Teď bude boj i o to Čechy udržet, protože budou moci vycestovat. A my, jako lázně, máme nevýhodu, že lákáme spíše starší klienty, kteří jsou více opatrní,“ uvedl Bláha.

Lázně zatím předpokládají, že by se měl počet klientů postupně zvyšovat v létě a hlavně na podzim. Zatím je obsazenost lázní minimální, protože do lázní jezdí nyní hlavně pacienti na komplexní lázeňskou péči hrazenou zdravotními pojišťovnami. Začínají ale přijíždět už i první samoplátci.

Reklama

Doporučované