Hlavní obsah

Otevření škol se teprve projeví, může přijít i skok, říká o viru Dušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ÚZIS, Seznam Zprávy

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek je od minulého týdne v domácí izolaci. V karanténě skončili i jeho kolegové.

Reklama

Podle šéfa zdravotních statistiků Ladislava Duška, který se sám nakazil covidem-19, budou počty nakažených nevyhnutelně dál stoupat. Ředitel ÚZIS zdůrazňuje, že je třeba sledovat množství a stav skutečně nemocných.

Článek

Mezi lidmi z rezortu zdravotnictví, kteří se nakazili novým koronavirem, se vedle hlavní hygieničky Jarmily Rážové ocitl také šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Expert na čísla, kterého si lidé od března spojují hlavně s prognózami dalšího šíření covid-19 v republice, podle svých slov dál pracuje z domova.

V odpovědích na otázky Seznam Zpráv Dušek upozorňuje, že se ve statistikách ještě naplno neprojevil nástup dětí a studentů do škol. Nevylučuje ani skokový nárůst v počtu nakažených.

Jak se potýkáte s virem, máte nějaké zdravotní komplikace? Pracujete dál z domova?

Pracuji bez problémů z domova, což ostatně není poprvé a určitě ani naposledy v mém životě. Na mé výkonnosti se, doufám, nic nezměnilo.

Předpokládám, že někteří vaši kolegové se museli odebrat do karantény. Jak vlastně nyní vedení ÚZIS funguje?

Přepnuli jsme se dobrovolně na mnoha pozicích do nastaveného režimu, který jsme měli v březnu a dubnu, tedy klíčoví vývojáři, analytici apod. pracují z domu. Výhodou naší práce je, že to bez problémů jde. Rovněž vedení ÚZIS funguje bez problémů, na našich výstupech se nic nemění, dále vyvíjíme nové reporty, děláme modely, napojujeme na data kraje nebo města.

Fakticky ÚZIS pracuje už šestý měsíc v nouzovém režimu. Drtivá většina naší práce je věnována covidu a řada klíčových věci nám stojí, nestíháme běžné analýzy. Pokud to bude trvat celý podzim, nebude výstup tohoto roku v jiných oblastech nijak slavný. Naštěstí se nám podařilo aspoň trochu rozdělit kapacity, takže díky nasazení kolegů jede dál vývoj na dalších agendách a projektech nebo na přípravě zákona o elektronizaci zdravotnictví.

Statistické výstupy z uplynulých dnů ukazují rekordní čísla pozitivně testovaných za den. Když hodnotíte poslední data, jaký očekáváte vývoj v nejbližších týdnech?

Nečekejte ode mne žádný objev. Nevyhnutelně bude docházet k nárůstu nově diagnostikovaných, což neznamená nutně nemocných. Stále platí a jistě bude i nadále v září, že drtivá většina pozitivních má lehké nebo dokonce žádné příznaky. Nárůsty mohou být dlouhodobě kontinuální nebo ve vazbě na otevření škol dojde dočasně ke skokovému navýšení. Sociální kontakty máme na téměř sto procentech, šíření nemoci populací je tedy nevyhnutelný přírodní jev.

My denně sledujeme zejména nemocnost, abychom dokázali včas vyhodnotit skutečně rizikový vývoj. Rovněž pečlivě sledujeme, zda a jak se projeví návrat dětí do škol - to ale bude ještě minimálně týden, možná i dva, trvat.

Projevuje se rostoucí počet pozitivně testovaných na reprodukčním čísle R?

Logicky ano, ale dosud nijak dramaticky, šíření není exponenciální, ale spíše „lineární“. Reprodukční číslo je plošně vyšší než 1, aktuálně 1,2 až 1,3. Velmi zklidněný je vývoj v Moravskoslezském kraji, kde je R pod hodnotou 1.

Je z vašeho pohledu namístě zpřísnit ochranná opatření?

Toto je spíše otázka na odborníky epidemiology, hygieniky. Moje role je signalizovat rizikový vývoj, ten se zatím u hlavních klinických ukazatelů neděje, byť epidemiologický vývoj není dobrý. Je třeba držet se dohodnuté strategie a postupovat tedy specificky, podle situace v jednotlivých regionech, kterou denně hodnotíme a týdně shrnujeme. Pokud by se riziko začalo projevovat v dopadu na zdraví obyvatel, v reálné nemocnosti, pak by jistě preventivní opatření na lokální či regionální úrovni měla přijít. Schválně zdůrazňuji slovo „preventivní“, nikoli restriktivní. Před virem se již nikde v Evropě neschováme ani nezavřeme, prostupuje takto populací většiny zemí.

V létě bylo ze strany ÚZIS avizováno, že se sjednotí denní statistické výstupy krajských hygienických stanic a Ministerstva zdravotnictví. Jde o to, že údaje se stále rozcházejí. Dočkáme se v nějaké výhledové době takového sladění?

Toto řešení je připraveno, v podstatě by to znamenalo jen sjednocení on-line výstupů k nějaké konkrétní hodině. Sám nyní nevím, zda již kolegové začali tuto implementaci, nesleduji to jako prioritu - přednost jsme totiž jednoznačně dali napojení záchranné služby a také samospráv krajů, Svazu měst a obcí. To jsou klíčoví partneři pro nadcházející období kulminace respiračních chorob.

Reklama

Související témata:

Doporučované