Hlavní obsah

Pardubické letiště přepravilo loni přes 147 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Letecká doprava v Česku a ve světě v číslech.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pardubické letiště loni přepravilo více než 147 tisíc cestujících. Výsledky zlepšilo i přes dvouměsíční výluku. V roce 2017 jeho služby využilo 88 tisíc pasažérů. Od roku 1994 jde o třetí nejlepší výsledky, uvedla společnost East Bohemian Airport v tiskové zprávě.

Článek

„V říjnu a listopadu bylo letiště kvůli údržbě vzletové a přistávací dráhy uzavřeno, odpadly tak pravidelné lety Pardubice – Londýn a Alicante. Přesto jsme dosáhli třetího nejlepšího výsledku v historii společnosti East Bohemian Airport,“ uvedla ředitelka letiště Hana Šmejkalová.

Nejlepších výsledků dosáhlo mezinárodní letiště Pardubice v roce 2013, kdy přepravilo více než 184 tisíc cestujících, o rok později to bylo o 34 tisíc méně. V letech 2015 a 2016 letiště čelilo velkému odlivu ruské klientely. V roce 2017 dokončilo výstavbu nového terminálu a zaznamenalo nárůst zájmu dopravců, dodala Šmejkalová.

Ze 40 procent loni tvořili klientelu cestující, kteří letěli do Londýna a Alicante. Linky provozuje irská letecká společnost Ryanair. Dalších 30 procent odbavených pasažérů byli zákazníci ruských dopravců a třicetiprocentní podíl na výsledku měly dovolenkové lety. „Alicante se velice osvědčilo, průměrná obsazenost letů byla téměř 95 procent. Londýnská linka je obsazena o trochu méně,“ řekla Šmejkalová.

Letiště Pardubice je vojenské se statusem veřejného mezinárodního letiště, od roku 1994 využívané i pro civilní provoz. Provozuje ho společnost East Bohemian Airport, kterou ze dvou třetin vlastní město Pardubice a z jedné třetiny Pardubický kraj.

Reklama

Související témata:

Doporučované