Hlavní obsah

Philips zvýšil zisk. Teď si stanovil cíle na příštích pět let

Foto: Seznam Zprávy

Společnost Philips ve třetím čtvrtletí zvýšila zisk o 32 procent před zdaněním, úroky a amortizací na 769 milionů eur.

Reklama

Společnost Philips vydělává na prodeji zdravotnického zařízení: díky poptávce po plicních ventilátorech zvýšila svůj zisk o třetinu. Růst si chce udržet, proto si stanovila nové cíle na dalších pět let.

Článek

Přetrvávající dopad pandemie covid-19 a změny ve způsobu poskytování zdravotní péče mohou některým společnostem napomoci k růstu zisku. Nizozemskému výrobci elektroniky a lékařské techniky Philips může aktuální situace v nadcházejících letech zajistit vyšší prodej jeho lékařského vybavení.

Firma vyrábějící monitory či plicní ventilátory pro nemocnice si od příštího roku do roku 2025 stanovila cíl pro průměrný roční růst prodeje na pět až šest procent. Podle agentury Bloomberg Philips tedy předpokládá, že její další růst bude spíše skromný. Poptávka po vybavení k léčbě pacientů s koronavirem se pravděpodobně oproti letošku sníží.

V letošním třetím čtvrtletí Philipsu vzrostl zisk o 32 procent před zdaněním, úroky a amortizací na 769 milionů eur (21 miliard korun). Cena akcií společnosti, která sídlí v Amsterdamu, vyskočila o 2,9 procenta na 42,7 eura. Růst tržeb způsobilo hlavně odvětví zdravotní péče. Tržby z prodejů výrobků, jako jsou monitory a plicní ventilátory v předposledním čtvrtletí vzrostly o 42 procent.

Podle generálního ředitele Philipsu Franse van Houtena budou vlády muset zvýšit výdaje na zdravotní péči, i když dojde ke zvýšenému národnímu zadlužení. Zatímco se pozornost soustředí na péči o pacienty s koronavirem, nemocnice nyní provádějí také různé chirurgické zákroky a další léčbu, která zatím byla kvůli pandemii odložena.

Během pandemie se Philips snažil držet krok s objednávkami plicních ventilátorů, které potřebují pacienti s onemocněním covid-19 a těžkými dýchacími potížemi. Technologická společnost proto investovala přes 100 milionů eur do čtyřnásobné výroby ventilátorů za pouhých pět měsíců. Z naléhavé objednávky z USA ve výši 400 milionů dolarů však sešlo, jelikož země nákup nečekaně zrušila.

Firma nyní očekává, že bude těžit ze změn v péči o pacienty. Už nyní se ze strany nemocnic zvýšila poptávka po přístrojích, které umožňují monitorovat stav pacientů na dálku. „Myslíme si, že máme dobrou pozici pro vyšší růst, i když se musíme trochu orientovat v krátkodobých rozdílech na trhu,“ uvedl van Houten v rozhovoru pro Bloomberg.

Dlouhodobý výhled odlišuje společnost Philips od řady dalších výrobců, kteří zatím nebyli schopní si stanovit střednědobé cíle.

Reklama

Doporučované