Hlavní obsah

Piráti stojí za Hřibem. Kritika od koaličních partnerů prý může být jen krycí manévr kvůli plynárnám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Kritika, která se od koaličních partnerů snesla na primátora Hřiba, je podle Pirátů neopodstatněná.Video: Daniela Brodcová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražským magistrátem v poslední době hýbou dohady a vzájemném obviňování. Klub Pirátů ale stojí za svým lídrem – kritice Zdeňka Hřiba nerozumí a chce vysvětlení.

Článek

Špatná komunikace a zásahy do práce radních za TOP 09 a STAN. To jsou ve zkratce hlavní výtky, které zastupitelé Spojených sil pro Prahu namířili na Zdeňka Hřiba. „Vyzýváme k respektování koaličních pravidel a žádáme Pirátskou stranu o koaliční jednání na téma politický styl primátora,“ vzkázali v neděli.

Prohlášení předcházely otřesy na magistrátu způsobené děním okolo šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka. Toho primátor navrhl odvolat kvůli manažerským pochybením, kolegové z koalice ale jeho krok odmítli a přidali kritiku za nedodržení dohody. Podle Jiřího Pospíšila, předsedy klubu Spojených sil, totiž Hřib obešel jejich radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) a ignoroval dohodu nejdříve si v rámci koalice Janečka vyslechnout.

Zdeněk Hřib kritiku odmítá, Pospíšil podle něj dění „zbytečně hrotí.“ „Pražská koalice funguje dobře a pracuje ve prospěch Pražanů. Rád si vyslechnu návrhy koaličních partnerů, co by mohlo fungovat lépe. Chci věřit tomu, že nejde o uměle vyvolaný spor k zakrytí reálných problémů v plynárnách,“ odpověděl na výtky primátor. Téma Pražské plynárenské pro něj zůstává prioritou.

Jako jeden muž

Za Hřiba se postavili oslovení pirátští zastupitelé a radní, podle kterých Hřib postupuje správně. „Čekáme, s čím konkrétním Spojené síly přijdou. Říct, že někdo špatně komunikuje, to by dokázal každý. To prohlášení moc nechápu. Nevnímám, že by z naší strany došlo k nějakým přešlapům,“ odráží kritiku radní za Piráty Adam Zábranský. „Že chceme pana Janečka odvolat, je už týdny veřejně známá věc a veřejné jsou i důvody. Návrh, aby se o tom hlasovalo na radě, jsme avizovali,“ dodává.

Podle místopředsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Evy Horákové je komunikace mezi koaličními partnery na magistrátu nadstandardně dobrá, a to včetně kroků primátora. „Domnívám se, že je to jen krycí manévr, abychom se nebavili o tématu pražských plynáren. Tam nám zásadně chybí informace, co se ve firmě děje a jak tam rozhodují,“ řekla Seznamu. Stejně jako Hřib ale připouští, že si výtky koaličních kolegů vyslechne. Spolupráce je podle ní nastavena správně.

K tomu, aby koalice táhla za jeden provaz, vyzývá šéf hnutí Praha sobě Jan Čižinský. Zároveň ale odmítá, že by neshody okolo Pražské plynárenské brzdily jednání o důležitých pražských projektech, jak naznačuje například šéfka kontrolního výboru z ODS Jaroslava Janderová. Důkazem je podle něj i odblokování situace okolo výstavby metra D.

V hlavní roli plynárny

Rozbuškou aktuálního konfliktu se stalo prohlášení pirátského primátora Zdeňka Hřiba o návrhu na odvolání šéfa Pražské plynárenské Pavla Janečka. Podle primátora jsou důvody k jeho odvolání vážné – mluví například o manažerských pochybeních, která snížila zisk společnosti o téměř 300 milionů.

Spor okolo Pražské plynárenské ale není prvním zádrhelem pražské koalice.

Na jaře Pospíšil primátora tvrdě kritizoval kvůli návrhu analyzovat počet prázdných bytů přes anonymizovaná statistická data o využívání elektroměrů. Nápad Pirátů vyhodnotit údaje z elektroměrů tehdy šéf klubu Spojených sil pro Prahu označil za špiclování. Hřib se bránil tím, že jde o nedorozumění. „Mrzí mě, že někdo místo toho, aby zvedl telefon a zeptal se, pořádá tiskové konference,“ vzkázal v rozhovoru pro Český rozhlas.

Piráti nakonec ustoupili a z realizace analýzy elektroměrů sešlo. Další spory ale následovaly – koaliční partneři se přeli třeba kvůli obsazování dozorčích rad městských firem nebo prodeji bytových domů na sídlišti Černý Most. Spor vyřešili dohodou na tom, že budou problémy s neobydlenými byty řešit pobídkami majitelům, například daňovými úlevami.

Reklama

Doporučované