Hlavní obsah

„Podělal jsem to," telefonoval útočník z pařížského letiště otci. Za pár hodin ho zastřelili vojáci

Útočník z pařížského letiště se do potyčky s policií dostal ještě před tím, než se na letiště dostal.

 

Reklama

Policie při domovní prohlídce nenašla žádné důkazy svědčící o sympatiích muže s islamisty.

Článek

Policie stále pátrá po motivu sobotního incidentu, kdy útočník Ben Ziyed Belgacem přepadl vojenskou hlídku na pařížském letišti Orly.

Potyčka na letišti nebyla toho dne jediná, kdy porušil zákon. Časně ráno při běžné dopravní kontrole 39letý Belgacem postřelil policistu pistolí a ujel. Následně zavolal svému otci a řekl mu, že to podělal a požádal ho o odpuštění.

Francouzské policii je muž tuniského původu dobře znám. Už dříve se dopustil ozbrojených loupeží a záznam v trestním rejstříku měl i kvůli drogám. Údajně se zradikalizoval ve vězení.

Nicméně jeho otec se nechal slyšet, že Belgacem terorista rozhodně není. „Můj syn nikdy nebyl terorista. Nikdy se nemodlil. Pije. A pod vlivem alkoholu a marihuany se stávají takové věci," řekl otec rozhlasové stanici Europe 1.

Když policie prohledala Belgacemův byt, nenašla žádné důkazy naznačující sympatizaci s islamisty. Pouze se v bytě nacházely stopy od kokainu.

Policie případ přesto vyšetřuje jako terorismus. Během útoku na letišti Belgacem křičel, že chce zemřít pro Alláha. A poté, co jej dva vojáci zastřelili, u něj našli korán.

Reklama

Související témata:

Doporučované