Hlavní obsah

Policie ráno oznámila obžalobu za obří podvody, uvázlo v nich na 400 lidí

Foto: Hynek Glos, UK a ČEgÚ FF UK

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Národní centrála boje proti organizovanému zločinu informovala o posunu v případu stamilionových podvodů.

Článek

Policie chce poslat k soudu kauzu, v níž čelí obvinění sedm lidí, kteří podle vyšetřovatelů vylákali od stovek lidí více než 290 milionů korun.

Slibovali jim, že se jejich investice do firmy z Nového Zélandu zhodnotí od 0,5 až do 5 procent.

„Osoby jsou stíhány pro zvlášť závažný zločin podvodu a zločin legalizace výnosů z trestné činnosti,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Návrh na obžalobu těchto sedmi lidí předali detektivové žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

ČNB v srpnu 2017 upozornila, že společnost Investment and Trading Capital Limited v Česku nabízí prostřednictvím internetové prezentace a e-mailovým oslovováním možnost investovat do bankovních garancí, nemá k tomu ale povolení.

„Nabízená investice vykazuje znaky neoprávněného shromažďování peněžních prostředků od veřejnosti, tedy činnosti, který je v České republice plně regulována,“ uvedla tehdy centrální banka.

Na bankovní účet novozélandské firmy přiteklo podle dřívějších informací asi půl miliardy. V závěru na něm ale zůstalo jen několik tisíc korun.

Vyšetřovatelé zjistili, že zhruba 300 milionů korun odteklo na účty jednoho z obviněných či jeho spřátelených firem. Podle detektivů peníze investoval například do nemovitostí nebo je rozdával svým spolupracovníkům.

Část peněz vyplatil také klientům jako původní úrok slíbený z investic.

„V daném případě měla být nejméně 385 poškozeným způsobena škoda přesahující 290 milionů korun. V souvislosti s trestnou činností byl zajištěn movitý a nemovitý majetek v hodnotě přes 60 milionů korun,“ dodal Ibehej.

V případě odsouzení hrozí obviněným až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované