Hlavní obsah

„Rusové se stávají potravou pro naše děla,“ tvrdí ukrajinští vojáci na Donbase

Svět bez obalu: „Jsou zoufalí a stávají se potravou pro naše děla,“ shodují se ukrajinští vojáci na Donbase. Video: RFE/RL

 

Reklama

Reportér Rádia Svobodná Evropa navštívil ukrajinské vojáky, kteří se na východě Ukrajiny připravují na bitvu o Donbas.

Článek

„Situace je zde napjatá. Ostřelují nás minomety. Zaznamenali jsme si, že mají i plán. Začínají a končí vždy v určitou dobu. Jen co jsme sem přijeli, ostřelovali nás vším možným, minomety nebo raketami Grad. Na začátku března jsme přišli i o dva vojáky. Ale přežili jsme a teď už můžeme jen zvítězit,“ je přesvědčen Oleksij a dodává, že Rusové podle něj mají rozkaz střílet jak na vojenské cíle, tak i na obytné domy. 

„Slyšeli jsme o útocích na města Popasna a Trojicko. Tam byl nepřítel aktivní, ale tady byl klid. Nyní se to změnilo a Rusové střílí spíše naším směrem.“

Rusko pokračuje v ostřelování ukrajinských pozic s cílem zabránit přeskupení ukrajinských jednotek. „Jediné, co nás znervózňuje, je to, že každé ráno vidíme balistické rakety vypálené směrem na město Debalceve. Naše jednotka zatím nemá zbraně, kterými by je mohla zničit. Doufáme, že se s tím vypořádá protivzdušná obrana za námi,“ dodává další z ukrajinských vojáků.

Vzhledem k silnému ukrajinskému odporu jsou ruské územní zisky v dané oblasti omezené a invazní jednotky jich dosáhly za cenu značných ztrát.

„Ruské jednotky nejsou tak dobré, jak se tvrdilo. Rusko možná stále chce ukázat, čeho je schopno, ale je to jen banda lidí, ze které se stává potrava pro naše děla. Když porovnáte, jak probíhala válka v Donbasu v roce 2014 a teď, tak si myslím, že situace je pro ně zoufalá. Nemají žádnou vojenskou taktiku ani strategii. Jen se snaží využít všechny své těžké zbraně. Jsou prostě už zoufalí,“ domnívá se Oleksij.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované