Hlavní obsah

Video: Riskuje svůj život, aby lidé v ostřelovaných vesnicích měli elektřinu

Svět bez obalu: Elektrikář Ihor riskuje svůj život, aby lidé v ostřelovaných vesnicích měli elektřinu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Elektrikář Ihor se snaží i během současných těžkých bojů na východě Ukrajiny dělat svou práci. Díky němu je v mnoha tamních vybombardovaných vesnicích stále elektřina.

Článek

„Obnovuji to, co bylo zničeno ostřelováním. Pěšky bych to nezvládl, a tak jezdím na kole. Nejdřív zjistím, kolik budu mít práce, a když si Rusové udělají s bombardováním přestávku, pustím se do práce,“ říká reportérovi RFE/RL Ihor.

Místní jsou na něho náležitě hrdí, protože bez něho už by byli dávno bez elektřiny. „Riskuje svůj život. Šplhá po sloupech a opravuje dráty. Díky němu tu máme elektřinu skoro pořád,“ chválí odvážného elektrikáře jedna z místních žen.

Chválou nešetří ani další z místních. „Když začalo ostřelování, byly dráty přerušeny. Přijel sem na kole a hledal muže, kteří by mu mohli pomoct. Pomáháme jemu i sobě zároveň.“

Ihor už od začátku války znovu připojil více než 20 km elektrického vedení. V některých oblastech je ale potřeba obnovovat vedení neustále.

„Jednou, když opravovali dráty, tak se zničehonic objevily ruské tanky. Ihor byl zrovna nahoře a chlapi dole tahali dráty. Tanky ale kolem nich nakonec jen projely. Možná se báli, že se tam připravuje nějaké přepadení nebo co. Prostě jen projely kolem,“ popisuje obyvatelka jednu dramatickou situaci.

Pro Ihorovu práci je kvůli nepřetržitému ruskému bombardování východoukrajinských vesnic důležité i správné načasování práce, aby se nestal terčem ostřelování.

„Je to přilétající granát?“ptá se Ihor během práce, když uslyší podezřelý zvuk. 

„Ano. Ano, je,“ odpovídají mu vesničané. 

„Je čas jít, chlapi. Omlouvám se. Musím jít a vy musíte také rychle pryč,“ loučí se Ihor s reportérem a vydává se na cestu k další vesnici, která potřebuje obnovit přívod elektřiny.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované