Hlavní obsah

Po stopách protiukrajinské dezinformace: Chtěl starosta vystěhovat Čechy?

Poklidnou atmosféru jihočeských Bezdědovic narušil spor o ubytování uprchlíků.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

VIDEO. Uprchlíci z Ukrajiny se v posledních dnech stávají hlavním tématem české dezinformační scény. A napětí ve společnosti pomalu roste. Natočili jsme příběh z jihočeských Bezdědovic, který zvedl vlnu emocí.

Článek

Tématem mýtů šířících se o ukrajinských běžencích se zabývá nový díl publicistického pořadu Terén reportérky Kristiny Cirokové.

Poklidnou atmosféru v malé obci Bezdědovice na Strakonicku o víkendu narušil spor mezi starostou Jiřím Bláhou a nájemníkem obecního bytu Jiřím Thorovským. Vše odstartoval příspěvek na sociální síti, který napsal Thorovský: „Je fakt dost nepříjemné, když přijde český starosta oznámit české rodině s dvouletým dítětem, aby se vystěhovala z obecního bytu, neboť tento musí být dle nařízení uvolněn Ukrajincům… Tvl., kde to jako jsme? Kde to žijeme?“

Starosta Jiří Bláha ovšem slova nájemníka odmítá. „Nikoho jsem nevyhodil, neukončil jsem nikomu smlouvu. Nikoho jsem nepožádal o vystěhování. Jen jsem se slušně zeptal, kdy by mohli opustit ten byt, abych to mohl dát krajskému úřadu na vědomí,“ vysvětluje Bláha s tím, že se s dotazem na Thorovského obrátil proto, že ví, že rodina ve vedlejším městě rekonstruuje dům, do kterého se chce přestěhovat. Starosta prý chtěl jen zjistit, jak rychle by dokázali opravy dokončit. Což ostatně připouští i sám Thorovský.

Jenže než se situace vyjasnila, popsal web Parlamentní listy příběh z Bezdědovic jako první případ vystěhování české rodiny kvůli Ukrajincům. Redakce si přitom dodnes nepřipouští, že by pochybila. Autorovi článku stačilo, že slova nájemníka potvrdila jeho partnerka. Reakci starosty přidal až s odstupem. „O žádnou manipulaci nešlo,“ uvedl Jan Holoubek, který je předsedou představenstva vydavatele Parlamentních listů společnosti Our Media.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra má ale názor zcela opačný. Článek naopak za manipulativní označilo. „Takto získávají vyšší čtenost a více peněz z reklamy. Ovšem také za cenu šíření strachu a nenávisti,“ napsalo ve středu centrum na svém twitterovém účtu.

Jaké mýty o uprchlících se šíří? V čem jsou nebezpečné? A jaký dopad měl příběh z Bezdědovic? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované