Hlavní obsah

Při operaci udělali chybu, roky trpí bolestmi. Po nemocnici chce odškodné

Po nepovedené operaci zažívá roky útrap a na nemocnici podala trestní oznámení.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Měla to být operace, která jí pomůže. Místo toho přišla o původně zdravou ledvinu a dodnes trpí bolestmi. Proto podala na kolínskou nemocnici trestní oznámení a chce odškodné. To však může trvat i roky, protože se čeká na posudky.

Článek

Martyrium Vratislavy Horynové z Kutné Hory trvá už sedm let. „Psychicky jsem na tom špatně, skončila jsem na antidepresivech, jizvy mě pořád bolí,“ stěžuje si. V roce 2015 podstoupila v kolínské nemocnici gynekologickou operaci, při které jí omylem prořízli močovod. Bohužel si toho nikdo nevšiml a od té chvíle její život připomíná horor.

„Skončila jsem po strašných bolestech na chirurgii, protože tři týdny mi tekla moč do břicha a vyvolalo to zánět. Takže mi na urologii v Kolíně zavedli mezi ledvinu a močový měchýř stent, hadičku, která zprůchodní močovod, a ulevilo se mi,“ vypráví Vratislava Horynová, která je nyní v invalidním důchodu.

Stent jí zaváděli celkem čtyřikrát, mezitím vždy skončila v nemocnici s těžkými bolestmi. Lékaři zvažovali i plastiku močovodu, ale k té nedošlo. Začala se jí zhoršovat funkce ledviny, která už pracovala jen na 20 procent.

Nepomohla ani nefrostomie, kdy jí zavedli kůží přes záda hadičku přímo do ledviny, aby odváděla moč: „Udělali to bez celkové anestezie, takže takovou bolest jsem nikdy nezažila, a zřejmě nesprávně, protože nic neteklo a druhý den ji konečně předělávali. Tentokrát naštěstí už v anestezii.“

Utrpení po devíti operacích částečně skončilo odstraněním ledviny, která před původní operací byla zcela funkční. Začalo ale utrpení znalecké, protože Vratislava Horynová se snažila prokázat, že ji v kolínské nemocnici poškodili. První znalec uznal chybu na gynekologii, ale urologové podle něj nepochybili. Druhý znalec s ním souhlasil.

Nemocnice jí nabídla jako odškodné nejdřív 150 000 a později 600 000 korun. Paní Horynová je ale přesvědčena, že nemocnice by měla uznat chybu nejen při gynekologické operaci, ale i při následném, roky trvajícím urologickém postupu, který jí způsobil těžké utrpení a připravil ji o zdravou ledvinu.

Proto podala na nemocnici trestní oznámení. „Ten případ paní Horynová dala policii, což je její právo, a v této souvislosti se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl ředitel Oblastní nemocnice Kolín Petr Chudomel. „Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání činu těžké ublížení z nedbalosti,“ sdělila mluvčí středočeské policie Michaela Richterová. „Vzhledem k tomu, že čekáme na znalecké posudky, může to trvat měsíce, možná i roky.“

A roky paní Horynová čeká na posudek, se kterým by souhlasila. Poté, co i druhý znalec uznal, že pochybili pouze gynekologové, stěžovala si u krajského zdravotního inspektora, odkud jí doporučili dalšího znalce. Po roce dostala odpověď, ve které se zastával urologů s tím, že možná byla ledvina špatná už na začátku. Tohle paní Horynová ale rezolutně popírá: „Všude je v dokumentaci, už od první operace, že ta ledvina byla v pořádku.“

Pokuta pro znalce

Oslovila znalce Jaroslava Perničku až z Moravy, aby předešla možné podjatosti, ale i ten vydal stejný posudek. Když si na něj stěžovala, po čase jí odpověděli z Ministerstva spravedlnosti, že mu udělili za tento posudek pokutu. Podle Perničky šlo na jeho straně o byrokratické pochybení. „Já jsem dostal pokutu za nedodržení dokumentace ve smyslu nikoli obsahu, ale konceptu,“ řekl dnes už bývalý znalec Pernička.

Horynová se tak obrátila na znalce ze Slovenska: „Rok se neozval, tak jsem mu volala, a řekl, že toho má moc, ať jsem trpělivá.“ Redakce tohoto znalce kontaktovala po dalších třech měsících. „Mám strašně moc práce,“ zopakoval znalec Juraj Gemeš. K posudku se podle svých slov dostane snad do konce března příštího roku.

„Šla jsem do nemocnice, aby mi lékaři pomohli,“ stěžuje si paní Horynová. „Dopadlo to úplně naopak a navíc to nikdo nechce uznat.“

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované