Hlavní obsah

Poslanci čtyř klubů chtějí, aby se kvůli Čapímu hnízdu odložilo hlasování o důvěře pro Babišovu vládu

Sněmovní mandátový a imunitní výbor vyslechl vyšetřovatele a žalobce případu dotace na farmu Čapí hnízdo.

 

Reklama

Imunitní a mandátový výbor o týden odložil hlasování, zda navrhne vydat premiéra k trestnímu stíhání.

Článek

Sněmovní mandátový a imunitní výbor vyslechl vyšetřovatele a žalobce případu dotace na farmu Čapí hnízdo, v němž mezi hlavní podezřelé patří premiér Andrej Babiš.

K hlavnímu verdiktu - k doporučení pro Sněmovnu, zda má být Babiš a jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek zbaveni imunity a vydáni ke stíhání - však výbor nedospěl. Odložil ho minimálně na příští úterý.

Věc se může zítra projevit při hlasování o důvěře pro Babišovu vládu. Poslanci TOP 09, Starostů a nezávislých, Pirátů a ODS (celé jejich kluby mají dohromady 60 mandátů) budou navrhovat, aby se nejdříve vyřešilo Babišovo a Faltýnkovo vydání a teprve poté se hlasovalo o důvěře. To znamená, aby se zítra schůze k důvěře, na kterou má přijít prezident Miloš Zeman, zahájila, ale hned přerušila do té doby, než bude o vydání premiéra a předsedy poslaneckého klubu ANO Faltýnka rozhodnuto.

Video: Posuňte hlasování o důvěře, navrhli poslanci

Opozice chce posunout hlasování o důvěře vládě.

Na výbor totiž nedorazil ani jeden z poslanců, o jejichž vydání se jedná. Andrej Babiš i Jaroslav Faltýnek se omluvili a požádali o odklad slyšení. Jako důvod uvedli, že se musí napřed seznámit se zprávou Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která je součástí vyšetřovacího spisu zdejší policie.

Ve výboru se tak debatovalo o tom, zda jim odklad umožnit, nebo rozhodnout bez slyšení.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil, že slyšení před výborem je Babišovo a Faltýnkovo právo, nikoli povinnost. Uvedl, že důvod, kvůli němuž požádali o odklad slyšení, neuznává jako omluvu.

Podobný postoj zaujal i předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Před zahájením jednání uvedl, že výbor by měl dokončit projednávání policejní žádosti už dnes. „Nejdříve by se mělo vyřešit, jestli premiér bude, nebo nebude stíhán, teprve potom by se mělo hlasovat o důvěře vládě,” řekl.

Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný naopak soudí, že by Babiš a Faltýnek měli mít právo před výborem vystoupit, ale v řádu několika málo dnů.

Před výborem pak strávil jeden a půl hodiny policejní vyšetřovatel případu Čapí hnízdo Pavel Nevtípil a po něm před výbor předstoupil státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Ani jeden z nich však při odchodu ze schůze svá vystoupení nekomentoval.

Policie obvinila oba poslance už před volbami pro podezření z dotačního podvodu, Babiše i z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Babiš i Faltýnek podezření související s evropskou dotací pro farmu Čapí hnízdo odmítají a hovoří o účelovosti a o politické motivaci stíhání.

Policie v případu stíhá i dalších devět lidí. V minulém volebním období Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydala. Nyní poslanci posuzují novou policejní žádost, protože Babiš a Faltýnek v říjnových volbách obhájili mandát a nabyli tím znovu imunitu v plném rozsahu.

Reklama

Doporučované