Hlavní obsah

Rusové otevřeli Putinovi cestu, jak zůstat prezidentem až do roku 2036

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin odhlasoval v Moskvě.

Reklama

aktualizováno •

Po sečtení 80 procent hlasů změny v ruské ústavě odsouhlasilo téměř 78 procent voličů. Ruskému prezidentovi se tak zřejmě otevře možnost zůstat v úřadu do roku 2036. Jeho odpůrci ale mluví o zmanipulovaných datech a lžích.

Článek

Změny v ústavě dovolí prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby se po vypršení nynějšího mandátu v roce 2024 mohl ucházel o zvolení ještě na dvě další šestiletá období. U moci by tak mohl setrvat až do května 2036, samozřejmě pokud bude kandidovat a pokud jej voliči zvolí.

Proti změnám v základním zákoně, které umožní prezidentovi Vladimiru Putinovi setrvat déle u moci, hlasovala přibližně pětina účastníků referenda. To začalo 25. června a skončilo ve středu večer. Účast dosáhla 65 procent z přibližně 110 milionů oprávněných voličů.

Putin, který první zásadnější reformu ústavy od jejího přijetí inicioval lednovým projevem k poslancům, ještě v úterý apeloval na voliče, aby šli k urnám a svým hlasováním podpořili „stabilitu, bezpečnost a prosperitu“ vlasti. Hlasování bylo původně naplánováno na 22. dubna, ale muselo být odloženo kvůli pandemii nemoci covid-19.

Referendum skončilo ve 20 hodin místního času každého časového pásma, tudíž nejdříve byly k dispozici výsledky z poměrně řídce osídleného Dálného východu a Sibiře. Dílčí výsledky přitom začaly úřady uveřejňovat už v době, kdy se v západních částech rozlehlé země ještě hlasovalo.

První zprávy ruských agentur o sčítání hlasů v Moskvě a Petrohradu hlásily podporu více než 90 procent voličů pro změny, ale vycházely z prvních čísel po sečtení zlomku hlasů. Po sečtení poloviny hlasů agentura TASS uvedla, že změny v ústavě odhlasovaly skoro dvě třetiny Moskvanů, třetina byla proti.

Opoziční aktivisté z kampaně „Nět“ (Ne) na základě vlastních průzkumů u volebních místností podle ruské redakce BBC tvrdí, že v Moskvě skoro 55 procent dotázaných voličů hlasovalo proti změnám a proti Putinovi, v Petrohradu 63 procent.

Hlavní odpůrce Kremlu Alexej Navalnyj označil ohlášené výsledky za „faleš a obrovskou lež“. Tato čísla podle něj nemají nic společného se skutečným míněním Rusů. Putin podle něj celé „hlasování“ od začátku prohrál: netroufl si na „skutečné referendum podle pravidel a s pozorovateli“, protože mu bylo jasné, že „vyhrát může jen tam, kde si čísla sám namaluje“.

Balík změn, ve kterém nechybí zmínka o bohu, o nepřípustnosti znevažovat válečné hrdinství či o manželství jako svazku muže a ženy, již schválily obě komory parlamentu, sněmy všech 85 regionů i ústavní soud a podepsal prezident. Ke vstupu v platnost tak již chybí právě jen schválení v celostátním hlasování.

Opoziční aktivisté v den voleb podle listu Vedomosti na Rudém náměstí ze svých těl vytvořili číslovku 2036 jako letopočet, dokdy může Putin setrvat u moci. Demonstranty zadržela policie, po sepsání protokolů je propustila. V podvečer se pak demonstranti začali scházet na Puškinově náměstí v centru Moskvy, kde zněla hesla jako „Raz, dva, tři, Putine odejdi!“ a „Nejlepší změna – Putinova demise“.

V Petrohradu policie proti protestujícím okamžitě zasáhla. Pokusy o protesty se objevily také v Blagověščensku, Chanty-Mansijsku, Nižním Novgorodu, Novosibirsku a dalších městech, uvedl specializovaný server OVD-Info, který se dopočítal několika desítek zatčených.

Reklama

Doporučované