Hlavní obsah

Přehled, kolik přijde vakcín: Kdy bude 100 tisíc očkovaných denně

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Očkovat tempem 100 tisíc lidí za den bude možné podle dat o dodávkách vakcín pravděpodobně až v červnu.

Reklama

Do Česka by mělo v dubnu dorazit 1,6 milionu vakcín, v květnu i v červnu pak kolem tří milionů. Reálně tak bude možné stabilně očkovat denně až sto tisíc lidí. Ukazují to data o dodávkách, která redakce Seznam Zpráv získala.

Článek

Tento měsíc by neměl být problém očkovat průměrným tempem 54 560 lidí za den, v květnu se může tempo navýšit na 95 tisíc aplikovaných dávek za den a v červnu na téměř 102 tisíc dávek za den – od pondělí do neděle.

Vyplývá to z hrubého přepočtu aktuálního plánu dodávek vakcín, se kterým pracuje Ministerstvo zdravotnictví a který získala redakce Seznam Zpráv.

Původní plán a přání premiéra Andreje Babiše očkovat už po Velikonocích 100 tisíc lidí denně tak bude reálně uskutečnitelný až během května či června.

Plán dodávek vakcín do České republiky totiž mluví jasně: v dubnu by celkově mělo dorazit 1 636 800 dávek vakcín od společnosti Pfizer, Moderna a AstraZeneca. A dále pak i 40 tisíc vakcín od společnosti Johnson & Johnson, ale zde nastal problém.

Americká firma Johnson & Johnson minulý týden dočasně z preventivních důvodů zastavila dodávky své vakcíny do Evropy kvůli několika případům zdravotních obtíží po očkování ve Spojených státech. V úterý nicméně Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) uvedla, že přínos vakcíny převyšuje možná rizika. Na základě tohoto rozhodnutí se uvolnila distribuce vakcíny v Česku a dostanou ji praktičtí lékaři ve čtvrtek.

Co se týče nejbližších měsíců, v květnu mají dorazit bezmála tři miliony dávek a v červnu další více než tři miliony dávek. Zvyšuje se i počet plánovaných dodávek vakcín od Johnson & Johnson.

Rozděleno na jednotlivé dny je tedy reálné pomýšlet na to, že Česko bude mít dostatek zdrojů na průměrné denní očkování kolem 100 tisíc lidí už během května.

Celkem by tedy za druhé čtvrtletí letošního roku – tedy duben, květen a červen – mělo podle revidovaného plánu dorazit 7 653 800 očkovacích dávek. A to bez započítání vakcín od společnosti Johnson & Johnson. Plány z minulého týdne počítaly s 6 346 750 vakcínami za stejné období.

Nejvíce, o milion, se zvýšil počet dodávek vakcín od společnosti Pfizer. To už avizoval premiér před pár dny – jedná se o podíl pro Česko z 50 milionů dávek vakcíny, kterou dodá Pfizer/BioNTech do konce června, ačkoli měla původně přijít až na podzim. O sto tisíc vzrostl i počet dodávek od Moderny.

„Vede nás to k přesvědčení, že když budeme proočkovávat tímto způsobem populaci, tak si myslím, že bychom do konce června mohli otevřít hranici pro osoby 40 plus,“ uvedl k navýšeným dodávkám ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Česká vláda tak zatím počítá s tím, že by měla mít během května dostatek dávek na plné očkování 1 479 180 lidí a v červnu 1 529 025 lidí. Aktuálně je přitom podle dat, která zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví, očkování ukončené u 877 954 lidí k pondělí 19. dubna.

Reklama

Doporučované