Hlavní obsah

Přehledně: Dokdy je možné čerpat staré covidové programy

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

COVID–2021 a COVID – Nepokryté náklady. Vláda ohlásila dva nové programy, které mají pomoci podnikatelům při uzavření jejich provozoven. Tato pomoc nahradí několik současných programů podpory.

Článek

Se startem dvou nových „covidových“ programů COVID–2021 a COVID - Nepokryté náklady de facto končí dosavadní balíčky na pomoc podnikatelům, jejichž byznys omezila vládní protiepidemická opatření. Dále však bude možné čerpat podporu ve formě programu Antivirus na mzdy zaměstnanců (u obou programů) a kompenzační bonus pro OSVČ (u COVID–2021). Pokračuje samozřejmě také ošetřovné.

COVID–2021 a COVID – Nepokryté náklady nebude možné kombinovat, podnikatelé si budou muset vybrat, která pomoc je pro ně výhodnější. Konkrétní výzvy pro oba programy plánuje Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásit do konce března.

V současnosti je možné získat peníze z několika programů, které vláda postupně vyhlašovala během loňského podzimu. Skončit by mělo COVID–Nájemné, které kompenzovalo ve své třetí fázi 50 procent nájemného za dané období (konkrétně za měsíce říjen, listopad a prosinec 2020). Žádosti je možné posílat do 8. dubna prostřednictvím portálu ministerstva.

Pokračování se nedočká ani program COVID–Ubytování. O peníze za uzavřené ubytovací služby v období mezi 22. říjnem 2020 a 22. lednem 2021 mohou podnikatelé žádat do konce března.

COVID–2021 se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka inspiroval v programu COVID – Gastro – Uzavřené provozovny. V něm je možné získat 400 korun za každého zaměstnance a den, po který byla činnost na základě vládních opatření omezena. Prostředky mohou podnikatelé získat konkrétně za dny v období mezi 9. říjnem 2020 a 10. lednem 2021 (pouze za dny, kdy museli mít provozovatelé zavřeno). Žádost je přes portál ministerstva možné poslat do 15. března.

Ještě do 18. března je možné získat podporu ve výzvě COVID – Sport III Lyžařská střediska. Peníze ministerstvo vyplácí na základě uzavřených skiareálů mezi 27. prosincem 2020 a 22. lednem 2021.

Maximální výše podpory na jednoho příjemce se odvíjí od počtu a struktury přepravních zařízení. Druhou podmínkou je, že nejvyšší podpora je ve výši 50 procent běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé tři sezony.

Do konce dubna vypsalo Ministerstvo průmyslu s Ministerstvem kultury program COVID – Kultura III. Maximální jednorázová výše podpory je v něm 60 tisíc korun. Rozhodným obdobím jsou dny mezi 1. únorem a 30. dubnem 2021.

Dalším speciálním programem byl COVID – Kultura Audiovize. Stejně jako v předchozím případě je možné o tuto pomoc žádat do 30. dubna 2021. Pro fyzické osoby je v tomto případě rozhodné období od 1. května do 31. prosince 2020, u právnických osob pak mezi 1. říjnem 2019 a 31. prosincem 2020.

Nové programy budou platit zpětně od ledna. Konkrétní podmínky ještě Ministerstvo průmyslu a obchodu nevyhlásilo.

Reklama

Doporučované