Hlavní obsah

Přejděte od slov k činům, vyzývá opozice Babiše kvůli Bělorusku

Foto: Profimedia.cz

Česká vláda by podle opozice měla být aktivnější ve snahách vyřešit situaci v Bělorusku.

Reklama

Jediná mlčící strana. Komunisté nevědí, jak se k situaci v Bělorusku postavit.

Článek

„Je důležité, a to chci zdůraznit, že hlavně Bělorusové si musí určit svoji budoucnost. Oni si musí rozhodnout, co se stane v jejich zemi. Nikdo jim nechce nic vnucovat,“ uvedl premiér Andrej Babiš po úterním jednání Bezpečnostní rady státu, která se věnovala situaci v Bělorusku.

Česko pak podle něj podporuje evropské sankce vůči režimu Alexandra Lukašenka, individuální zavádět nechce. A klíčem k vyřešení situace je pak dialog mezi vládou a opozicí. Ten chce česká vláda koordinovaně prosazovat společně se zeměmi V4 a následně i Evropské unie.

Opozice ovšem vládě vyčítá, že sice premiér nebo třeba ministr zahraničí Tomáš Petříček mluví o krocích vůči Bělorusku a podpoře tamních lidí, ale oficiální vládní stanovisko za celý kabinet nikdy nezaznělo.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na konci minulého týdne na svém Facebooku uvedl, že Evropa musí podpořit zemi, aby došla k opravdu svobodným volbám. „Chci být v rámci Evropské rady akční a nedopustit, aby se stalo to, co u nás v roce 1968. Bělorusové si zaslouží stejnou svobodu a demokracii, jako máme my. A proto bychom je měli konkrétně podpořit,“ uvedl premiér v nedělním vzkazu fanouškům.

„Chceme silnou reakci Evropské unie, chceme pomoci k zahájení dialogu a chceme také podpořit běloruskou veřejnost a občanskou společnost, která má podle našeho názoru právo říct si, jakou chce budoucnost Běloruska,“ dodal v pondělí před novináři šéf české diplomacie Petříček.

Podle většiny opozičních politiků vláda sice zaujala dobré stanovisko, ale i tak by měla na svém přístupu trochu „přitlačit“ a především se k odmítavému stanovisku postavit jako celek. Ani po pondělním zasedání totiž nezveřejnila žádné oficiální stanovisko.

„Vláda dosud jako celek násilí v Bělorusku neodsoudila, stalo se tak pouze na sociálních sítích premiéra Andreje Babiše,“ upozorňuje předseda Pirátů Ivan Bartoš, podle nějž však skvěle zafungoval alespoň ministr zahraničí, který si předvolal běloruského velvyslance. „Vzhledem k obviňování ČR z ovlivňování voleb v Bělorusku dostala celá situace přesah a v tomto ohledu bylo předvolání běloruského velvyslance ministrem Tomášem Petříčkem minulou středu adekvátní.“

„Naše vláda podle mého názoru dělá v zahraniční politice to, co obvykle - čeká, s čím přijde Evropská unie. Buď se tedy budeme jen dívat, nebo můžeme být tahouny razantního postoje vůči Bělorusku. Polský premiér Morawiecki se za Bělorusko postavil jako jeden z prvních a přednesl konkrétní návrhy. Nás Václav Havel bojem za lidská práva proslavil, neměli bychom proto zůstávat pozadu,“ vzkazuje nejvyšším představitelům šéfka opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Andrej Babiš říká, že EU měla přejít od slov k činům. Nevšiml jsem si, že by on inicioval summit EU, vyčlenil finance pro běloruskou opozici či otevřel Bělorusům hranice a nabídl víza jako Poláci. Klasika. Ať si pálí prsty někdo jiný, my se budeme dívat, a když to bude výhodné, svezeme se,“ pustil se do Babiše místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Fakt, že česká vláda či Poslanecká sněmovna pod vedením ANO a ČSSD postup Lukašenkova režimu proti protestujícím neodsoudila, kritizuje i ODS. „Chceme vládě poskytnout širší mandát, aby mohla zaujmout jasný postoj vůči Lukašenkovu režimu. V Senátu jsme přijali usnesení, které jednání tamního režimu odsuzuje, požadujeme, aby podobné usnesení přijala i Sněmovna,“ vzkazuje tiskové oddělení občanských demokratů. „Rychlá podpora občanských svobod a pomoc Bělorusům je naší povinností,“ říká občanskodemokratický předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Zatímco většina koaličních i opozičních stran se zhruba shodne na svých názorech na situaci v Bělorusku a jak by se k nim mělo Česko, potažmo celá Evropská unie postavit, jedna strana na české politické scéně oficiálně mlčí. Komunisté.

Tiskové oddělení komunistické strany v posledních dnech zásobilo novináře hned několika tiskovými zprávami nebo vyjádřeními svých politiků. Výkonný výbor se ostře vyjádřil k české návštěvě amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, europoslankyně Kateřina Konečná kritizovala přístup Evropské komise k Jemenu, komunisté také kondolovali rodinám zemřelých po požáru v Bohumíně. Směrem k Bělorusku, kde už víc než týden protestují statisíce lidí proti průběhu prezidentských voleb, za což jsou biti a zatýkáni tamní policií, však ze strany KSČM nepřišlo jediné stanovisko.

Mlčí i oficiální sociální sítě komunistů. „Stranické stanovisko neexistuje, jsme v tom zdrženliví,“ přiznává poslanec Jiří Dolejš, který například na svém Twitteru sice sdílí články a videa týkající se situace v Bělorusku, avšak bez jasného stanoviska.

„Volby je těžké označit za svobodné, protože těch informací, že svobodné nebyly, byla spousta, počínaje pozavíranou opozicí a konče znemožněním nezávislého dohledu ze zahraničí. Situaci by vyřešily nové volby, ale Bělorusko se k nim musí dostat bez násilí a také bez tlaku z obou stran, jak z Ruska, tak ze strany NATO,“ říká Dolejš, ale opakuje, že jde jen o jeho osobní stanovisko, neboť to oficiální stranické neexistuje.

Druhým komunistou, který aktivně šíří své názory na Bělorusko, je pak jeho kolega z poslaneckých lavic Zdeněk Ondráček. „OBSE zrušila všechny monitorovací mise i všechna zasedání. Možná, že to byl i záměr, aby pak bez důkazů mohli všichni řvát, že volby byly zmanipulované,“ argumentuje na svém facebookovém profilu Ondráček, který Česko a ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) kritizuje za vměšování se do záležitostí Běloruska.

„Česko musí jednat jako součást Evropské unie, i když je to pro nás jako pro zemi bývalého východního bloku velmi citlivé téma. Trochu mě překvapil premiér, který byl velmi akční. To, že situaci tam přirovnal k sametu, bylo velmi silné prohlášení,“ říká k postojům Česka Dolejš.

Reklama

Doporučované