Hlavní obsah

Převratný objev na dně Černého moře. Památky starší než pyramidy

Svět bez obalu: Bulharští archeologové objevili pod vodou Černého moře památky, které jsou starší než egyptské pyramidy.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V ústí řeky Ropotamo do Černého moře objevili archeologové důkazy o lidském osídlení, které bylo postaveno okolo 5000 let před naším letopočtem. Nalezené stavby jsou tak starší, než je třeba egyptská Velká pyramida v Gíze.

Článek

„O tomto místě se vypráví několik příběhů. Jeden z nich je o přístavu a ten je velmi zajímavý, protože materiály, které jsme tady našli, svědčí o tom, že se jednalo o velmi dlouho fungující přístav, a sice od 5. století před naším letopočtem až do moderní doby,“ řekl Kalin Dimitrov, který pracuje v Centru podvodní archeologie v Sozopolu.

Přímořské letovisko má za sebou dlouhou historii, sahající až hluboko do doby bronzové. Dimitrov věří, že přístav byl součástí řecké kolonie Apollonia Pontica, na jejímž území leželo i současné město Sozopol.

„Druhý příběh je pak o vesnici z rané doby bronzové, která – podle materiálů, které jsme tady našli – stála na pobřeží, které ale tehdy bylo asi o 5 metrů níže, než je dnes,“ dodává bulharský archeolog.

Archeologové se domnívají, že tu lidé měli své domy kvůli stoupající vodě postavené na dřevěných kůlech. Některé z nich vydržely pod vodou až do dnešní doby. Dimitrov předpokládá, že v dané oblasti žili lidé možná o 1000 let dříve, než se původně myslelo. Tehdy zde ale byla suchá země.

„Zatím o tomto osídlení nedokážeme říct víc – víme jen to, že zde někde existovalo. Zjistit více informací o tom místě bude naším úkolem příštích několik let. Pokusíme se najít nějaké další zachovalé pozůstatky a shromáždit tak více dat o tom, co se zde mohlo nalézat,“ říká Kalin Dimitrov.

Archeologové doufají, že nové nálezy jim mohou poskytnout více informací o životě lidí v této oblasti před více než 6000 lety – tedy předtím, než zde vše pohřbil písek a voda.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované