Hlavní obsah

Prezidentské volby v USA se blíží, ruští hackeři opět útočí

Foto: Profimedia.cz

Prezident USA Donald Trump s první dámou Melanií.

Reklama

Téma ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb se vrací. Zdroje z tajných služeb tvrdí, že ruští hackeři těsně před volbami opět útočí na americké vládní počítače. Rusové představují větší riziko než Írán, tvrdí.

Článek

Zatímco administrativa prezidenta Donalda Trumpa ukázala tento týden prstem na Írán (více si přečtěte zde), tajné služby mnohem více znepokojují hackerské útoky z Ruska. Poslední útoky na americké počítače zjistili američtí zpravodajci ve chvíli, kdy sami infiltrovali ruské sítě, napsal americký deník The New York Times.

Rusko se podle jeho zdrojů pokusí zasáhnout do voleb ve prospěch Trumpa, a to buď těsně před samotným hlasováním, nebo až po něm. Jejich taktikou může být rozpoutání sporů okolo výsledků voleb, zvláště pokud budou těsné.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a představitelé ministerstva pro vnitřní bezpečnost ve čtvrtek oznámili, že ruští hackeři útočili už od září na počítače desítek státních a místních vlád, stejně tak jako na sítě v letecké přepravě. Hackeři odcizili data ze serverů dvou neidentifikovaných institucí a snažili se napadat i cíle spojené s volbami.

Američtí zpravodajci nemají informace o tom, že by Rusové změnili hlasovací software nebo informace o registraci voličů. Na rozdíl od roku 2016 se tentokrát hackeři do sítí jen nabourali, aniž by přistoupili k další akci.

Vyvolání chaosu a nedůvěry ve výsledky

Američtí experti očekávají, že pokud nebude výsledek hlasování během volební noci jasný, mohly by ruské hackerské skupiny využít své znalosti počítačových systémů k publikaci neveřejných informací a k vyvolání chaosu a nedůvěry ve zveřejněné výsledky. Takové kroky by podpořily Trumpova dřívější tvrzení, že volby budou zmanipulované a že ho jeho soupeři mohou porazit pouze pomocí podvodů.

Christopher C. Krebs, ředitel Úřadu pro kybernetickou bezpečnost a infrastrukturu, ve čtvrtek řekl, že ruští hackeři získali přístup „v několika omezených případech k volební jurisdikci, síti související s volbami“. Ujistil ale, že to nemá nic společného se samotným odevzdáváním a počítáním hlasů.

Hackeři pracují zřejmě na příkaz ruské FSB – nástupnické agentury nechvalně proslulé KGB.

Úředníci se obávají, že by Rusko mohlo změnit, vymazat nebo zmrazit registraci voličů a vytvořit chaos a nejistotu, jež by oslabily důvěru Američanů ve výsledek voleb.

Podle výše zmíněného Krebse nebylo Rusko až dosud tak aktivní jako Írán a jeho útoky nebyly přesné. Hackeři se podle něj snaží hledat zranitelná místa a „pracují oportunisticky“. Současní i bývalí představitelé tajných služeb se nicméně shodují v tom, že Rusko představuje podstatně větší hrozbu než Írán, a kladou si otázku, proč se Trumpova administrativa zaměřuje právě na něj. Stejný názor vyslovila i šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Hackeři pracující pro FSB se až dosud nezaměřili na takzvané swing states (nerozhodnuté státy), kde by jejich zásah mohl mít největší efekt. Experti si proto myslí, že hackeři zatím testují své schopnosti a zjišťují, kam všude mohou proniknout. Pokud mezery v bezpečnosti volebního systému najdou, mohou se zaměřit právě na ně.

Reklama

Doporučované