Hlavní obsah

Při sebevražedném útoku v Kábulu zahynulo 48 lidí

Foto: Reuters

Tálibán se od útoku distancoval, s afghánskými vojáky však válčí o město Ghazní jihovýchodně od Kábulu.

Reklama

Afghánské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že při středečním sebevražedném útoku zemřelo 48 lidí a dalších 67 utrpělo zranění. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil.

Článek

Neznámý útočník spáchal ve středu odpoledne sebevražedný atentát před vchodem do vzdělávacího centra v oblasti obývané převážně šíity. Tálibán se od atentátu ve zveřejněném prohlášení distancoval. Mluvčí afghánského ministerstva zdravotnictví uvedl, že počet obětí, tedy 48 lidí, nejspíš není konečný a ještě se může zvýšit. Výbuch má dále na svědomí 67 zraněných.

Agentura Reuters uvedla, že předchozí podobné útoky měli na svědomí převážně teroristé z organizace Islámský stát (IS).

Celkem si útoky v Afghánistánu, za nimiž kromě bojovníků IS často stojí radikálové z Tálibánu, vyžádaly v různých částech Afghánistánu jen za dnešek přes 90 mrtvých a desítky zraněných.

Při útoku na severu země příslušníci Tálibánu zabili 44 afghánských vojáků a policistů. S odvoláním na zdroje z provincie Baghlán to napsala také agentura Reuters.

V jihoafghánské provincii Zábul zase členové Tálibánu brzy ráno napadli policejní stanoviště v provinčním středisku Kalát. Kromě čtyř mrtvých si útok vyžádal zranění tří policistů. Bitva trvala několik hodin a Tálibán v ní nasadil těžké zbraně. Sám přišel o sedm lidí.

Po třídenním obléhání obsadil Tálibán v úterý vojenskou základnu Čanajíha v severoafghánské provincii Farjáb. Padlo přitom nejméně 17 vojáků a 19 jich utrpělo zranění. Desítky padly do zajetí.

Několik dní bojují afghánští vojáci s podporou amerických sil s Tálibánem o město Ghazní, které leží jihovýchodně od Kábulu. Tálibán tam odřízl telekomunikační spojení a dodávky elektřiny i vody. OSN vyslovila obavy o osud civilistů v obleženém městě a uvedla, že podle neověřených informací v Ghazní přišlo o život přes 100 civilistů.

Reklama

Doporučované