Hlavní obsah

Příchod pand do Česka a další plány. Pražská zoo v příštích pěti letech investuje miliardu

Tato část rozhovoru s ředitelem pražské zoo Miroslavem Bobkem se natáčela i v nově vznikajícím Rákosově pavilonu (video: Tomáš Dusil, Lukáš Roganský).Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Pražská zoologická zahrada se začala v pětaosmdesátém roce své existence chystat na příchod dvou pand velkých. Nový pavilon pro ně vznikne na tradičním místě ledních medvědů.

Článek

V současné době můžete pandu velkou, celosvětový symbol ochrany přírody, vidět jen v pěti evropských zoologických zahradách. Do pěti let by k nim měla přibýt i ta pražská. A logicky očekává, že tak atraktivní zvířata přilákají další statisíce nových návštěvníků nejen z Česka.

„V souvislosti s nárůstem návštěvnosti bychom chtěli u nového pavilonu goril a ledních medvědů na druhé straně zoo vybudovat nový vchod do zahrady, kam by měla vést nová tramvaj v tunelu, která by spojovala Prahu 6 a Prahu 8,“ líčí v rozhovoru pro Seznam jeden z velkolepých plánů ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Pandárium je sice nejdražší projekt – náklady se odhadují na dvě stě milionů korun – ale není zdaleka jediný. Nový pavilon ledních medvědů vyjde na 150 milionů, pavilon goril na 130 milionů. Celkově by se mělo v pražské zoo v příštích letech investovat přes jednu miliardu korun, přičemž naprostá většina peněz půjde z rozpočtu hlavního města.

Na místě, kde je už od 30. let minulého století pavilon ledních medvědů, vyroste pandárium.

V jaké fázi je vyjednávání s Čínou o pronájmu pandího páru, jaké jsou náklady na chov těchto zvířat a odkud se pro ně bude dovážet bambus, hovoří ředitel pražské zoo ve videorozhovoru umístěném nahoře v tomto textu.

Říká v něm zároveň, že v nejbližší době, tedy ani v průběhu příštího roku, se neplánuje zvýšení vstupného do pražské zoo.

Ředitel pražské zoo o tom, jak díky mláďatům, přišlo letos rekordní množství návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Doporučované