Hlavní obsah

Proč je v době krize dobré přiznat si smutek a jak ho správně prožít

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Na druh kolektivního smutku, který přináší koronavirová krize, nejsme podle odborníka zvyklí.

Reklama

Článek

Epidemiologa a náměstka Ministerstva zdravotnictví Romana Prymulu, který se odteď bude soustředit na rozvoj chytré karantény, u kormidla Ústředního krizového štábu vystřídá ministr vnitra Jan Hamáček.

V Česku onemocnělo koronavirem už 144 zdravotníků. Mezi nimi i sestra z pražské Thomayerovy nemocnice, která se nakazila od pacienta a v neděli zemřela.

Čeká nás klíčový týden, v němž čísla ukážou, zda se Česko dostane z karantény. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha „data ohledně šíření epidemie nejsou nejpříznivější“.

Vládní podpůrné programy mnoha lidem žijícím z podnikání nepomůžou. Problémy mají i zaměstnavatelé, snižují mzdy a propouštějí. Nově má vzniknout Hospodářský krizový štáb, v jeho čele bude multiministr Karel Havlíček.

Že měl pozitivní test na COVID-19, potvrdil i spolumajitel EPH a fotbalové Sparty Daniel Křetínský. „Pokud bychom se všichni drželi v izolaci tři nebo čtyři měsíce, riskujeme, že epidemie přijde později se stejnou silou. Způsobili bychom ekonomickou krizi a nevyřešili problém,“ myslí si miliardář.

Maďarský parlament dnes schválil kontroverzní „protikoronavirový zákon“, který kromě zavedení epidemiologických opatření i výrazně posílí pravomoci vlády Viktora Orbána.

Americká federální doporučení ohledně omezení kontaktů s lidmi zůstanou v platnosti až do konce dubna. V Evropě nejvíc trpí Itálie a Španělsko, které v počtu nakažených překonalo Čínu. A Twitter blokuje příspěvky brazilského prezidenta Jaira Bolsonara o pandemii jako nebezpečné dezinformace.

Na českém Twitteru se o víkendu pohádali ministři vnitra a zdravotnictví, kdo koupil jaké respirátory.

Je vám úzko? Odborník na správné rmoucení David Kessler (v angličtině) radí, proč je dobré si smutek přiznat, jak s ním zacházet a jak ulehčit tíživému pocitu, že to nikdy neskončí.

Příběh Lenky Cinkánové a jejího syna Daniela ilustruje, že když venku potkáte desetiletého kluka bez roušky, není to nutně znak arogance nebo nezodpovědnosti rodičů. Může mít třeba poruchu autistického spektra.

České děti kvůli koronavirové epidemii o čtvrtinu intenzivněji chatují s Linkou bezpečí. Bílý kruh bezpečí, který pomáhá obětem různých trestných činů, větší vlnu teprve čeká.

Jestli se nudíte, tahejte z šuplíku poslepu barevné ponožky. Tedy, luštěte rébusy a hlavolamy Miloše Čermáka.

A až vám dojdou doma knížky, zkuste si místo Amazonu a jiných obřích dodavatelů objednat knihy přímo u zdroje: knižní festival Knihex dal dohromady užitečný seznam malých českých nakladatelů, které také zasáhla koronavirová krize.

Reklama

Doporučované