Hlavní obsah

„Projevilo se to až posléze.” Co víme o Američanech zraněných v Iráku?

Foto: Profimedia.cz

Satelitní snímky základny Ajn al-Asad po íránském útoku.

Reklama

Minulý týden Írán v odvetném útoku za zabití generála Kásima Solejmáního zaútočil raketami na dvě základny v Iráku, kde byli i američtí vojáci. Spojené státy nejdřív tvrdily, že při útoku nepřišel k újmě žádný voják. Tento pátek ale armáda oznámila, že na základně Ajn al-Asad rakety zranily 11 vojáků.

Článek

Co řekly Spojené státy po útoku?

Krátce poté, co se objevily zprávy o útoku íránských raket na americké základny v Iráku, americké úřady začaly prohlašovat, že nedošlo k lidských ztrátám. Americký ministr obrany Mark Esper později řekl, že podle výsledku prvních šetření rakety způsobily škodu pouze na majetku. „Můžeme uvést i detaily, šlo o věci jako stany, silnice, parkoviště a poškozenou helikoptéru, zkrátka věci, které bych nenazýval významnými, alespoň podle toho, co v tuto chvíli vím. Důležité je, že nedošlo k žádným ztrátám mezi Američany ani našimi spojenci.”

Americký prezident Donald Trump ve stejný den pozdě odpoledne středoevropského času při očekávaném poselství národu přímo řekl, že žádní Američané nebyli zranění.

Co armáda později prozradila o zraněných vojácích?

Tento pátek americká armáda oznámila, že ve skutečnosti bylo při útoku na Ajn al-Asad zraněno 11 amerických vojáků. „Žádný příslušník amerických ozbrojených sil nebyl při íránském útoku z 8. ledna na leteckou základnu Ajn al-Asad zabit, několik z nich se však léčilo kvůli příznakům otřesu mozku, který utrpěli během explozí,“ uvedl kapitán Bill Urban, působící jako mluvčí Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM). Má jít o vojáky, kteří byli „blízko výbuchů“.

Foto: Profimedia.cz

Škody způsobené íránskými raketami na základně Ajn al-Asad.

Kde jsou právě teď?

„V současné době bylo osm vojáků přesunuto do Landstuhlu (americká vojenská nemocnice v Německu) a tři na základnu Arifjan (v Kuvajtu),“ dodal Urban. V obou zařízeních jsou vojáci podle Urbana „na sledování“.

Foto: Profimedia.cz

Škody způsobené íránskými raketami na základně Ajn al-Asad.

Jak armáda vysvětluje rozpor informací?

Ministerstvo obrany podle CNN uvedlo, že zprávy o tom, že nikdo nebyl zraněn, vycházely z aktuálních informací z místa. Příznaky zranění se podle ministerstva objevily až „dny poté“.

„Podle standardního postupu musí všechny osoby, které se ocitly blízko výbuchu, projít vyšetřením, jež ověří, jestli došlo k traumatickému poškození mozku,“ vysvětlil Urban a dodal, že pokud se dojde k závěru, že je to třeba, pošle armáda vojáky do „zařízení vyšší úrovně“. Stejným způsobem věc vysvětlilo i ministerstvo s tím, že hned jak vojáci budou způsobilí ke svým povinnostem, vrátí se do Iráku.

Reklama

Doporučované