Hlavní obsah

Proti zatčení separatistických lídrů protestovaly statisíce Katalánců, další velká demonstrace bude v sobotu

Katalánci protestovali proti zatčení dvou separatistických lídrůVideo: Ruptly

 

Reklama

Statisíce Katalánců protestovaly v úterý do pozdních večerních hodin v ulicích Barcelony a dalších měst španělského autonomního regionu proti zatčení dvou separatistických lídrů. Ty katalánský premiér označil za politické vězně, Madrid to ale odmítl. Další velká demonstrace se plánuje na sobotu.

Článek

Poklidnou demonstrací vyjádřili Katalánci svůj nesouhlas se zatčením dvou separatistických lídrů Jordiho Sáncheze z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordiho Cuixarta z organizace Òmnium Cultural. Oba jsou ve vazbě kvůli organizování protestů z 20. září, které svolali poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu úředníků.

Největší z pochodů začal po 20:00 v centru Barcelony, kde se zástup lidí se svíčkami v rukou vydal k sídlům organizací, jejichž vůdce soud na žádost španělské prokuratury poslal do vazby. Podle policie se akce zúčastnilo na 200 000 lidí. Do ulic vyšli ale i v ostatních katalánských městech.

Z davů se podle médií ozývaly pokřiky jako „Nejsme všichni, chybí tu vězni“ nebo „Všichni jsme Jordi“. Demonstranti se nicméně poklidně rozešli po desáté hodině. Přibližně 5000 lidí se k protestům sešlo i ve městech Girona či Tarragona, i tam se akce obešly bez problémů.

Madrid považuje referendum z 1. října za nelegální a snažil se mu proto zabránit soudně i silou. Označení Sáncheze a Cuixarta za politické vězně dnes odmítl zástupce španělské vlády v Katalánsku Enric Millo. „Soudkyně se rozhodla poslat do vězení dvě osoby za vzpouru, ne za jejich ideály,“ prohlásil Millo ve španělském rozhlase.

Katalánští stoupenci nezávislosti na Španělsku se nehodlají s uvalením vazby smířit a chtějí protestovat dále, velkou demonstraci ohlásili už na sobotu.

Reklama

Související témata:

Doporučované